PREDSEDNIK JE 20 GODINA ŽIVEO SA 2 PORODICE Ljubavnica mu rađa ćerku kojoj zakonita žena nije dala na sahranu da mu dođe

Neverovatan život predsednika Francuske koji je vodio dupli život

Lifestyle
Autor:
PREDSEDNIK JE 20 GODINA ŽIVEO SA 2 PORODICE Ljubavnica mu rađa ćerku kojoj zakonita žena nije dala na sahranu da mu dođe
Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia

Kada se kaže da je život prvih lica države kao na dlanu, vredi se setiti priče o An Pino, koja je mnogo godina bila ljubavnica Fransoa Miterana, živela je pored Jelisejske palate, ali u nju je mogla ući samo kroz crni ulaz. Kako je moguće voditi dvostruki život kada je jedna takva ličnost toliko izložena pogledima? Francuskom predsedniku to je pošlo za rukom.

Na savremeni pogled, situacija u kojoj se našao 21. francuski predsednik Fransoa Miteran može delovati čudno: šta znači nije mogao, zbog visokog položaja, napustiti svoju zvaničnu porodicu i otići kod ljubavnice?

Da, danas se javnost odnosi prema privatnom životu lidera države sa većom tolerancijom, ali to nije uvek bilo tako. U sedamdesetim i osamdesetim godinama, vest o drugoj ženi mogla je koštati kandidata za visoku funkciju karijere, pa je vlasnik Elizejske palate dugo čuvao svoju tajnu.

Fransoa Miteran je imao 46 godina, a An Pinjo je tek napunila 18 godina kada su se upoznali. Pjer Pinjo sa svojim kćerkama došao je u goste za vikend u kuću Lorena Rajana, s kojim je redovno igrao golf. Na jezeru Osegore te godine okupila se velika grupa, među gostima bio je i Miteran. Budući predsednik Francuske i Anin otac bili su vršnjaci, pa su roditelji devojke dugo vremena nisu mogli ni zamisliti da interesovanje zvaničnika i prijatelja za njihovu kćer može biti ljubavne prirode.

A par se zaljubio na prvi pogled. Miteran - pametan, elegantan, šarmantan, veoma popularan kod žena - doslovno je očarao mladu studentkinju svojim zanimljivim razgovorima. Tek na kraju razgovora uspela je da kaže da planira da studira na umetničkom fakultetu u Parizu i pokazala je novom poznaniku svoje akvarele. Zatim je usledio tajan susret, zatim zajedničko putovanje na more. Kada je Ana upisala pariski univerzitet i kupila sebi malu stančić na ulici Žakob, Fransoa Miteran već je preneo deo svojih odela tamo. Tada je obavljao funkciju predsednika opštinskog saveta departmana Njevr, ali njegovi pristalice bile su uverene da će heroj Pokreta otpora Miteran sa svojim velikim ambicijama otići dalje.

Posle nekog vremena, An je postala kustos muzeja d'Orse, pravila karijeru, ali njen status ljubavnice ostao je isti. Preko dana, Miteran bi navraćao kod voljene na ručak, a uveče bi išao svojoj ženi Danijele i dvojici sinova, od kojih je stariji tri godine od očeve ljubavnice. Za par godina, budući predsednik Francuske kupio je kuću u Provanse za svoju voljenu, u malom gradu Gordesu, gde su sada provodili vikende i praznike zajedno. Vikendi u toj udobnoj i intimnoj kući postaće jedno od najtoplijih sećanja Miteranove kćerke.

1974. godine, An je zatrudnela. Poslednje mesece pre porođaja, Pinjo je provela u Londonu, a došla je da se porodi u Avinjon. Porođaj je bio težak i kada je žena pronašla snage da dođe do telefona da pozove oca deteta, saznala je da on u tom trenutku šeta sa svojom ženom i nikako ne može da se javi na telefon. Čak ne zna da mu se rodila kćerka i da je nazvana Mazarin. Mlada žena je bila obuzeta očajanjem.

Mizerina Miteran Pingot
foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia

"A šta ako ni ja ni moja kćerka nismo potrebni njemu? Šta ako je sve gotovo? Mama je živo zamislila njegovu porodicu, lica dečaka, kako im je veselo, a ona sama, u dalekom Avinjonu", pričala je Anina kćerka mnogo godina kasnije. "Ali otac je nazvao. Govorio je suzdržano, govorio je da ne može da prekrši pravila i dođe, za par dana počinje kongres Socijalističke partije, to je opasno. Mama je plakala."

Ali, srećom, on nije stvarao više situacija u kojima bi njegova ljubavnica mogla da se oseća napuštenom. Kada je Miteran osvojio predsedničke izbore, inicirao je formiranje posebnog odeljenja koje bi čuvalo njegovu nezvaničnu porodicu, dok su sami preselili u stan deset minuta od Jelisejske palate.

Kako je kasnije pričala Mazarin, zvanična supruga oca znala je za njegovu drugu porodicu i mirno ju je prihvatila. Strast u njihovom odnosu davno je nestala, bili su dobri prijatelji i, usput, upravo ta ljudska odanost nije dozvoljavala predsedniku da napusti zvaničnu suprugu. Uvek mu je bilo teško da se rastane sa ljudima.

Danijel Miteran
foto: JOEL ROBINE / AFP / Profimedia

Daniela je imala svoje romanse sa strane i to je sasvim odgovaralo paru Miteran.

Miteran je osvojio prve predsedničke izbore 1981. godine, zatim je bio ponovno izabran i sve to vreme njegova druga porodica bila je uz njega. Mazarin čak mogla da dolazi ocu na posao, ali kroz zadnji ulaz. Ali jednog dana pažljivo sklopljena konspiracija druge porodice bila je ugrožena kada je 13-godišnja tajna kćerka predsednika pala sa konja u Provanse i šef države, ne znajući u kakvom je stanju Mazarin, u očaju je trčao u provincialnu bolnicu. Zamislite, oči lekara kada je predsednik Francuske uveče uletio u sobu devojčice?

Nesmotra na izuzetno zauzetost, Miteran se trudio da provede što više vremena sa svojom ćerkom, za zrelu političku figuru svest da mu raste jedina naslednica postala je novim iskustvom, bio je spreman da učini sve za nju. Često su zajedno sa njenom majkom odlazili u pozorišta, muzeje, restorane, ali uvek u društvu prijatelja, kako bi status lepe mlade žene An Pinjo i njene ćerke ostao nejasan. Jednom su došli na koncert pevačice Barbare, nakon nastupa Miteran je otišao iza kulisa da izrazi divljenje umetnici. Predstavio je svoje saputnice: "Ovo su An i Mazarin, veoma vole vašu muziku." I ni reč više. Ponekad je predstavljao svoju ćerku kao "nećakinju", "mladu prijateljicu", "ćerku kolege". Prisutni su spuštali pogled i klimali glavom. Skandal je izbio 1994. godine, kada je Paris Match objavio fotografiju na kojoj predsednik ljubi u obraz i grli na rastanku lepu mladu devojku nakon ručka u restoranu. Reporteri su otkrili koja je ona u odnosu na šefa države. Miteran je pozvao Mazarin čim su se pojavile jutarnje novine: "Pripremi se, drži se, biće teško!"

Cela Francuska saznala je da je njen predsednik, heroj Pokreta otpora, više od 20 godina živeo sa dve porodice. Izbio je strašan skandal, o tome su pisale novine širom sveta. Iz anonimnosti, devojka čije ime je bolje ne izgovarati naglas, Mazarin, postala je osoba o kojoj su svi govorili.

"Mislim da otac nije zaustavio novinare jer mu je samom bilo potrebno to kasno priznanje, želeo je da se oslobodi tajne, od koje je umoran, koja ga je pritiskala godinama", zaključila je kasnije Mazarin.

O svojoj još jednoj tajni, da mu je otkriven rak, on je pričao ne ženi, ne sinovima, već samo An Pinjo. Priznao je da mu je lekar dao maksimum tri godine života. Tada je zvanično usvojio Mazarina i prebacio veliku sumu na Pinjin račun, kako ne bi imali nikakvih potreba nakon njegovog odlaska.

Nakon operacije, Mazarinova majka postala je negovateljica bivšeg predsednika - donosila mu je supe, gledala televiziju s njim, pomagala oko kancelarijskih poslova, zabavljala se i šalila.

"Ti si moja najveća ljubav", pašutao je političar. 8. januara 1996. godine dok je umirao, An Pinjo je probudila svoju kćerku: "Fransoa više nije među nama, imaš tačno dva sata da se oprostiš s njim, posle toga će o njegovoj smrti biti zvanično obaveštenje".

Kasnije su na radiju rekli da je Miteran preminuo u 8 sati ujutru. Zvanična porodica bivšeg predsednika oštro je odbila Aninu želju da prisustvuje sahrani Fransoa Miterana. Ljubavnica bivšeg francuskog lidera, prema mišljenju Danijela Miterana, ne bi trebala da učestvuje na sahrani: to bi moglo da bude sramotno za reputaciju zvanične porodice. Međutim, prijatelji preminulog su bili ogorčeni, poznajući Mazarina i An dugi niz godina. Ona zaslužuje da isprati Fransoa na poslednji put. Kada su zatvorili kovčeg s telom voljenog muškarca, An je držala karticu koju joj je Miteran poslao nekoliko dana nakon što su se upoznali mnogo godina ranije: "Mislim na tebe. F".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs