NOŠENJE OVIH STVARI U KOLIMA MOŽE DA VAS UBIJE: Nećete verovati šta je sve moguće u toku vožnje ukoliko ih imate na sebi

Koji su rizici od nošenja šnale za kosu tokom vožnje?

Saveti stručnjaka
NOŠENJE OVIH STVARI U KOLIMA MOŽE DA VAS UBIJE: Nećete verovati šta je sve moguće u toku vožnje ukoliko ih imate na sebi
Foto: Troy GB images / Alamy / Profimedia

Aksesoar za kosu može predstavljati opasnost za vas u slučaju saobraćajne nesreće.

Medicinska sestra u hitnoj pomoći Emili, koja deli svoje savete na TikToku, objašnjava zašto šnale mogu biti izuzetno opasne, posebno za putnike na prednjim sedištima.

Pozirajući sa šnalama u rukama, Emili je upitala „Da li ste znali da ih moramo hirurški ukloniti iz lobanja pacijenata?"

@emergencyroomemily 🚨 ARE HAIR CLAW CLIPS DANGEROUS?!💀 Yep! Can be. Wearing claw hair clips when driving is dangerous if you get into a car accident. In the Emergency Department and in the Operating Room we’ve had to surgically remove these from 💀☠️ skulls. 😧🫨🤯🙈🫢 I wear these hair clips to work abd when i get in the car take it out to switch with a rubber band ir scrunchie. So keep those in your car. #clawclips #hairclips #dangeroushairclips #arehairclipsdangerous #drivingwithhairclips ♬ UNWRITTEN X INTOXICATED - CarterWalsh

Ona savetuje da „Izvadite ovo kada vozite i stavite gumicu za kosu."

Upozorenja sa videa kružila su ovom društvenom mrežom, postajući viralna, dok se postavlja pitanje je li to zapravo istinito.

Doktor urgentne medicine Džared Ros, govorio je za magazin ,,Pipl" o ovim tvrdnjama.

„Moguće je da vas šnale za kosu mogu povrediti ako se sudarite, ali šanse su veoma male", kaže doktor Ros.

„Nakit i modni aksesoari su uobičajena opasnost. To obično vidimo kod metalnih prstenova i narukvica za ljude koji rade oko mašina. Zbog toga mnogi ljudi koji rade u takvim okolnostima, odlučuju da nose silikonske burme i narukvice koje će se brzo pokidati ako se zapetljaju", kaže doktor Ros.

Doktor
foto: Bailey-Cooper Photography / Alamy / Alamy / Profimedia Slično

Kada je reč o povredama, doktor Ros kaže da je veća verovatnoća da će do njih doći „u industrijskom okruženju, a ne tokom sudara motornih vozila“.

„Mnogo je važnije da su teški predmeti kao što su npr. tegovi za teretanu ili čak psi, pravilno obezbeđeni, no uklanjanje plastičnih šnala. Šnale su obično napravljene od jeftine plastike i obično se slome", odgovara doktor Ros.

Međutim, postoje rizici na koje vozači treba da vode više računa, kao što su smetnje tokom vožne koje mogu da nam odvuku pažnju.

„Pravi rizik za vozače je gubitak koncentracije na putu, zbog stvari kao što su telefoni, ekrani u kolima, deca ili kućni ljubimci. Druge stvari tokom vožnje, kao što su ishrana, šminkanje ili razgovor (čak i sa rukama na volanu ) može da vam odvuče pažnju", kaže doktor Ros.

,,Sve što nije vezano u automobilu može nas povrediti tokom sudara. Često vidimo tupe povrede od predmeta kao što su rančevi, šolje za kafu, laptopovi i knjige. Međutim, neke stvari, poput (optičkih) naočara ili sunčanih naočara, takođe mogu da se polome i da nas povrede."

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs