3 NAJBOLJE MARINADE ZA MESO: Samo ovako će biti mekano i sočno, a ukus božanstven

Donosimo vam 3 najbolje marinade za meso uz koje će biti mekano i sočno.

Recepti
3 NAJBOLJE MARINADE ZA MESO: Samo ovako će biti mekano i sočno, a ukus božanstven
Foto: Shutterstock

Ukus mesa uglavnom će zavisiti od začina koji se dodaju, a da bi bilo sočno i mekano, treba da se marinira.

Ključno je da meso odstoji u pripremljenoj marinadi najmanje dva do tri sata, kako bi upilo sve sastojke i bilo spremno za pečenje. Neki ljudi vole da mariniraju meso cele noći.

Marinada sa limunom i ruzmarinom

Ulje od ruzmarina, Ruzmarin
foto: Shutterstock

Ova marinada je idealna za piletinu jer daje ukus citrusa i svežih začina. Probajte marinadu za piletinu, svinjetinu ili jagnjetinu.

Sastojci:

  • 3 velika limuna
  • ¼ šoljice listova ruzmarina ili 2 kašike sušenog ruzmarina
  • ¼ šoljice maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • ½ kašičice belog bibera

Način pripreme:

Limun prepolovite i iscedite sok u činiju. Dodajte sve ostale sastojke i dobro promešajte. Marinirajte piletinu ili svinjetinu 1-2 sata. Marinada se može pripremiti unapred i čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru do 1 nedelje.

Klasična marinada

Marinada
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 100 ml jabukovog sirćeta
  • 2 kašike soli
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika bibera
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 crni luk

Priprema:

Crni i beli luk sitno iseckajte, pa ih stavite u dublju činiju. Obe vrste ulja, sirće i začine dodajte u činiju sa lukom, pa sve zajedno promešajte. Komade mesa umačite u dobijenu smesu i slažite u veću posudu, a na kraju meso zalijte preostalom marinadom i poklopite. Ostavite najmanje četiri sada u frižideru.

Pikantna marinada

Marinada, Meso
foto: Shutterstock

Ova marinada je za osobe čije nepce podnosi jake začine.

Sastojci:

  • 1 kašika čilija u prahu
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • ½ kašike soli
  • ½ kašike bibera
  • ½ kašike belog luka u prahu
  • 1 kašika crvene paprike
  • ½ kašike kajenskog bibera
  • 200 ml suncokretovog ulja
  • 2 kašike senfa

Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs