KAKO IZGUBITI OD 5 DO 15 KOLOGRAMA ZA 15 DANA: Evo šta sme da se jede, a na šta morate da zaboravite potpuno

Saznajte čega se treba pridržavati ukoliko želite vitku liniju ili vam je potrebno tako malo da svoju kilažu dovedete do idealnog broja

Fitnes & Nutricija
KAKO IZGUBITI OD 5 DO 15 KOLOGRAMA ZA 15 DANA: Evo šta sme da se jede, a na šta morate da zaboravite potpuno
Foto: Jerome Lobijin / Alamy / Alamy / Profimedia

Pored uspešnog gubitka kilograma, medicinska dijeta pruža vitalnost, ubrzava metabolizam, radi detoksikaciju organizma i pruža osećaj sitosti. Za razliku od drugih iscrpljujućih dijeta, osećaj slabosti se potpuno eliminiše zahvaljujući pažljivo određenom jelovniku. Ovakva ishrana idealna je ako imate manji višak kilograma koji se mučite da izgubite, na ovaj način izgubićete između 7 i 10 kilograma za dve nedelje. S druge strane, dizajnirana da ubrza metabolizam i poboljša zdravlje, što na kraju dovodi do prirodnog gubitka težine.

Medicinska dijeta deluje ciklično, pa se mora ponavljati svaki peti dan. Na vama je da li ćete je primenjivati 15 ili 18 dana, u zavisnosti od željenih rezultata. Kombinovanje i zamena hrane nije dozvoljeno tokom ove ishrane, a potrudite se da između obroka prođe 4 do 5 sati i nemojte ih preskakati. Takođe ono što je veoma važno je da se prestane sa unosom hrane nakon 20h.

izgled, mršavljenje
foto: Profimedia

Sledećeg pravila treba da se pridržavate bez obzira da li ste na dijeti ili ne. Naime treba da pijete najmanje 8 čaša vode dnevno, odnosno do 2 litra svaki dan. To znači da možete piti i limunadu ili zeleni čaj, za koje se pokazalo da su efikasni pri mršavljenju.

Jelovnik:

PRVI DAN

  • Doručak: 1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja (bez ikakvih zaslađivača).
  • Ručak: 1 kuvano jaje, 1 dvopek, 2 kašike kisele pavlake i 1 narandža. Ova dijeta dozvoljava da kao zamenu za pavlaku uzmete istu količinu kiselog mleka ili šolju jogurta.
  • Večera: 1 ili 2 dvopeka, 2 kuvana jajeta, 1 krastavac i 1 paradajz.

DRUGI DAN

  • Doručak: 1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja (bez ikakvih zaslađivača).
  • Ručak: 1 kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake, 2 dvopeka i 1 pomorandža.
  • Večera: Večera je bogatija proteinima, jer je uz jedan komad dvopeka predviđeno 125 g mlevenog junećeg mesa. Ovo meso možete da ispržite u tiganju sa jako malo ulja. Od povrća dozvoljen je 1 paradajz, a nakon toga 1 pomorandža.
Pomorandže, Grejpfrut
foto: Shutterstock

TREĆI DAN

  • Doručak: 1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja (bez ikakvih zaslađivača).
  • Ručak: Kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka), 1 svež krastavac. Pomorandžu treba ostaviti za desert.
  • Večera: Kao i kod drugog dana, večera je bogata proteinima. Uz komad dvopeka ispržiti 125 gr mlevenog junećeg mesa. Nakon ovoga je dozvoljeno da popijete šolju kafe ili čaj bez šećera, uz jednu pomorandžu.

ČETVRTI DAN

  • Doručak: Postupak je isti. Dakle pojedite prvo 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju popite kafu ili čaj. Sad možete da unesete malu izmenu ukoliko ste se zasitili dvopeka. Slobodno možete uzeti kreker, 4 komada i da ne budu slani.
  • Ručak: Uz komad dvopeka ide i do 125 gr mladog kravljeg sira, iseckanog na kockice i jedan svež paradajz.
  • Večera: Uz 2 dvopeka ili 8 krekera, treba ispržiti 125 gr mlevenog mesa, a kao povrće možete pojesti 2 sveža paradajza.

PETI DAN

  • Doručak: Postupak je isti. Dakle pojedite prvo 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju popite kafu ili čaj. Zatim 4 neslana krekera.
  • Ručak: Spremite 200 gr kuvanog junećeg mesa, ali nemojte da koristite so. Dodajte malo soja sosa, komad dvopeka i svež paradajz.
  • Večera: Jedno tvrdo kuvano jaje sa 500 gr barenog povrća.
Dijeta
foto: Shutterstock

Medicinska dijeta ima nekoliko prednosti u odnosu na slične dijete zasnovane na smanjenom unosu kalorija. Iako je u pitanju niskokalorični način ishrane, ne izaziva tipične simptome slabosti, vrtoglavice, razdražljivosti ili poremećaja pažnje. Uz to iznenadićete se koliko brzo dolaze rezultati i efikasno ćete se rešiti celulita koji muči mnoge žene. Takođe ne morate da se plašite jo-jo efekta, a manjim izmenama u navikama u ishrani, kilogrami se neće vratiti još dugo nakon što prestanete sa dijetom. Pogodna je za ljude sa zdravstvenim problemima, dijabetičare i srčane bolesnike. Kada jednom završite sa ovom dijetom, ne treba je ponavljati najmanje godinu dana.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs