KINEZI OBOŽAVAJU OVA SRPSKA JELA: Sa posebnim guštom jedu sarme i to ŠTAPIĆIMA, ali ovaj ukus nikako ne mogu da prihvate

Kinezi koji su se naselili u Srbiji ne samo da su usvojili mnoge običaje i tradicije ovog prostora, već su se i zaljubili u lokalnu kuhinju, uključujući srpske specijalitete

Recepti
20:13h Autor:
KINEZI OBOŽAVAJU OVA SRPSKA JELA: Sa posebnim guštom jedu sarme i to ŠTAPIĆIMA, ali ovaj ukus nikako ne mogu da prihvate
Foto: preentscreen/Youtube

Poslednjih godina, sve više Kineza možemo da vidimo na ulicama Srbije, ovde žive, rade i hrane se. U većim mestima poput Novog Sada i Beograda otvorili su svoje restorane. Međutim, oni nisu jedini izbor Kineza kada je hrana u pitanju. Kada ne rade i imaju dovoljno slobodnog vremna, pojedini od njih, otkrivaju lepote Srbije, među kojima je i srpska kuhinja.

Kineska hrana
foto: preentscreen/Youtube

Kinezi nisu česti gosti u srpskim kafanama, ali vole da pojedu roštilj i ribu. Piletina je takođe izbor, a pomfrit je obavezan detalj, jedu ga uz sve, saznajemo u jednoj od srpkih kafana.

-Najčešće dolaze kada prime platu i tada naručuju piletinu, roštilj, rečnu i morsku ribu, domaće kobasice. Vole i grilovane pečurke, povrće. I pomfrit, koga naručuju uz sve što jedu –kaže vlasnik jedne kafane u Majdanpeku.

Srpsku hranu prilagođavaju svom ukusu tako što koriste svoje soseve ili slatko-ljutu kombinaciju.

Kineska hrana
foto: preentscreen/Youtube

Ljubitelji su naših vina, kako crvenih, tako i belih i rado ih piju. Rakija im je prilično neprihvatljiva i pomenuti ugostitelj kaže da on ne pamti da je neko do njih poručio.

Neobično je što vole kombinaciju mesa i kupusa, a to su domaćinske srpske tradicionalne sarme.

Jedan dečko je na mreži demonstrirao kako tradicionalni specijalitet s naših prostora može da se konzumira i kineskim štapićima za jelo.

Ovaj mladić inače na svojim profilima objavljuje smešne videe u kojima pokazuje sudar dveu kulture, naše i kineske.

Mnogi su oduševljeni ovim hibridom kulinarskih kultura.

“Kralj”, “Ma bravo”, “Odlično”, “Pozdravi iz Srbije”, “To dođe kao balkanski suši”, nizali su se komentari.

Nedavno je prvi put pio tursku kafu, koja je specifična za naše područje.

Otkrio je čak da postoji – kineski burek.

Iako je njihova kuhinja bogata i raznovrsna, sa svojim jedinstvenim ukusima i sastojcima, mnogi Kinezi su otkrili da srpska hrana ima posebnu draž koja ih privlači.

Jedan od razloga za ovo je sličnost između nekih kineskih i srpskih jela. Na primer, sličnost između kineskih rezanaca i srpskih krpica ili njihove verzije pohovanih jela koje su veoma slične srpskim pohovanim specijalitetima. Ovi slični ukusi i tehnike kuvanja olakšavaju Kinezima da se prilagode srpskoj kuhinji i uživaju u njoj.

Kinezi
foto: Profimedia

Takođe, mnogi Kinezi cene sveže i kvalitetnih sastojaka koji se koriste u srpskoj kuhinji, preko domaćih začina i sireva, hrana u Srbiji često je pripremljena od svežih, sezonskih sastojaka koji daju poseban ukus jelima. Ova ljubav prema kvalitetnoj hrani je nešto što Kinezi prepoznaju i cene, što ih dodatno privlači srpskoj kuhinji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs