10 NAJBOLJIH MARINADA ZA SVE VRTE MESA KOJE MORATE PROBATI: Svinjetina, junetina, teletina i jagnjetina TOPE se u ustima

Recepte za 10 najboljih marinada za meso obavezno zapišite i isprobajte ih - sigurni smo da će vas ukus oduševiti!

Recepti
20:24h Autor:
10 NAJBOLJIH MARINADA ZA SVE VRTE MESA KOJE MORATE PROBATI: Svinjetina, junetina, teletina i jagnjetina TOPE se u ustima
Foto: Profimedia

Čuveni kuvari ne mogu ni da zamisle da spreme ukusno meso bez dobre marinade, jer ona ga omekša i učini sočnijim. Meso u marinadi bi trebalo minimalno držati bar sat vremena, a najidealnije je oko 2 sata pre roštiljanja. Ništa neće škoditi ako ostane i duže, ali u tom slučaju smanjite količinu soli, jer so izvlači vlagu iz mesa što ga čini drvenastim.

Donosimo vam recepta za 10 najboljih marinada za meso:

1. Osnovna marinada

Sastojci: 100 ml suncokretovog ulja, 100 ml jabukovog sirćeta, ½ kašičice soli, sveže krupno mleveni biber, 3-4 čena belog luka

Usitnjeni beli luk stavite u posudu, dodajte so i biber, pa uz kašiku ulja i sirćeta dobro izmešajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i sirćeta, pa time dobro protrljajte meso sa svih strana. Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.

U ovu varijantu možete dodavati razne vrste začina po svom ukusu i tako dobiti nekoliko vrsti različitih marinada.

meso
foto: Shutterstock

2. Marinada sa limunom i ruzmarinom

Ova marinada je idealna za piletinu jer daje ukus citrusa i svežih začina. Probajte marinadu za piletinu, svinjetinu ili jagnjetinu.

Sastojci:

  • 3 velika limuna
  • ¼ šoljice listova ruzmarina ili 2 kašike sušenog ruzmarina
  • ¼ šoljice maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • ½ kašičice belog bibera

Način pripreme:

Limun prepolovite i iscedite sok u činiju. Dodajte sve ostale sastojke i dobro promešajte.

Marinirajte piletinu ili svinjetinu 1-2 sata. Marinada se može pripremiti unapred i čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru do 1 nedelje.

3. BBQ marinada

Posebno je idealna za svinjsko meso.

Sastojci:

  • 1 šoljica kečapa
  • 2 kašičice šećera
  • ½ šoljice vode
  • ¼ šoljice sirćeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašičica crvene paprika
meso
foto: Shutterstock

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu i zagrejte na laganoj vatri. Pustite da prokuva, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuva jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru.

4. Marinada od tamnog piva

Sastojci:

  • 200 ml kečapa,
  • 100 ml jabukovog sirćeta,
  • 330 ml tamnog piva,
  • 100 g smeđeg šećera,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica mlevenog bibera,
  • 1 kašika belog luka u prahu
  • ½ žličice mlevenog čilija

Način pripreme:

Kao i kod osnovnog recepta za BBQ sos, i ove sastojke treba prokuvati. Sve sastojke stavite u posudu za kuvanje i uz konstantno mešanje kuvajte na umerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustinu, sklonite s vatre i pustite da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni sos prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižidru.

5. Jamajčanska marinada "Jerk"

Sastojci:

  • 1 luk, sitno iseckan
  • ½ šoljice svežeg luka, isecite na tanke kolutove
  • 1 ljuta paprika, sitno iseckana
  • 3 kašike soja sosa
  • 1 kašika maslinovo ulja
  • 1 jašika jabukovog sirćeta ili sirćeta od belog vina
  • 2 kašičice svežih listova timijana
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 kašičica jamajčanskog bibera ili mlevene paprike
  • 1 kašičica mlevenog crnog bibera
  • ½ kašičice mleveni muškatni oraščić
  • ½ kašičice cimeta
  • Opciono: malo ljutog sosa
meso
foto: Shutterstock

Način pripreme:

Stavite sve sastojke u blender ili visoku činiju i mešajte dok ne postane glatko. Marinadu upotrebite odmah ili sledećeg dana - tada će se ukusi savršeno spojiti. Možete je čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru do 7 dana.

6. Slatko-ljuta marinada

Potrebno vam je:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika čilija u prahu
  • 1 kašika belog luka u prahu
  • 1 kašika kajenskog bibera
  • 1 kašika mlevenog pimenta
  • 200 ml ulja

Sve sastojke pomešajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.

7. Pikantna marinada

Ova marinada je za osobe čije nepce podnosi jake začine.

Potrebno vam je:

  • 1 kašika čilija u prahu,
  • 1 kašika smeđeg šećera,
  • ½ kašike soli,
  • ½ kašike bibera,
  • ½ kašike belog luka u prahu,
  • 1 kašika crvene paprike,
  • ½ kašike kajenskog bibera,
  • 200 ml suncokretovog ulja,
  • 2 kašike senfa

Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.

Meso, Živo meso, Sveže meso, Marinada, Meso u marinadi
foto: Shutterstock

8. Marinada u grčkom stilu

Ova marinada se može koristiti za bilo koju vrstu mesa, ali je posebno pogodna za jagnjetinu.

Sastojci:

  • 2 limuna
  • ¼ šoljice maslinovog ulja
  • 2-3 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 2 kašike svežih listova origana, sitno iseckani
  • 1 kašičica iseckanih svežih listova timijana
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica morske soli
  • ¼ kašičice mlevenog crnog bibera

Način pripreme:

Iscedite limunov sok u činiju. Dodajte maslinovo ulje u tankom mlazu, neprestano i snažno mešajući. Mešati dok se ne dobije emulzija. Dodajte preostale sastojke i promešajte. Ostavite marinadu na sobnoj temperaturi 10 minuta pre upotrebe.

9. Marinada s jogurtom

Sastojci:

  • 200 ml jogurta
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • korica i sok jedne pomorandže
  • manji luk i 2 čena belog luka
  • korijander
  • ½ kašičice cimeta
  • kašičica sveže rendanog đumbira
  • ½ žličice soli
  • mleveni biber

Volite li istočnjačke ukuse ovo je marinada po vašem ukusu. U posudi usitnite suve sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomešajte s jogurtom i sokom i koricom pomorandže.

meso, rostilj
foto: Profimedia

10. Teksaška marinada

Sastojci:

  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 3 kašike suncokretovog ulja
  • čili ili neka ljuta papričica
  • 2-3 čena usitnjenog belog luka
  • čili sos

Sve sastojke stavite u posudu i promešajte žicom za mućenje. Prelijte preko pečenog mesa.

Ne zaboravite, sirovu marinadu, nakon što ste izvadili meso, ne smete da koristite na drugim jelima, a da je pre toga ne skuvate, jer bi u sebi mogla da sadrži mikrobe koji su u nju prešli sa sirovog mesa koje je u njoj stajalo. Slaže se sa svinjetinom, junetinom, piletinom.

Premazi za već pečeno meso

Savet iskusnih kuvara:

Ako vam je ostalo marinade, dodajte joj tečnosti, u vidu bujona, vina, piva ili malo vode i poslužiće kao premaz kojim možete dodatno začiniti, ali i vlažiti meso na roštilju za vreme pečenja ili zadnjih 5-15 minuta, zavisno od sastojaka i vrste mesa.

meso, sirovo meso
foto: Profimedia

1. Osnovni premaz za pečeno meso

Sastojci: 2 kašike suncokretovog ulja, jabukovo sirće, 200 ml bujona ili vode, 2-3 čena belog luka, začinsko bilje po želji, ½ kašičice soli, biber

I tu se možete poigrati varijacijama, pa umesto suncokretovog, dodati maslinovo ulje, vinsko sirće ili sok i koricu limuna, a meso premazivati sve vreme pečenja, kod svakog okretanja.

Premaz je pogodan za sve vrste mesa.

2. Beli prezmaz

Meso začinite željenim začinima, a nakon pečenja prelijte ovom ukusnom marinadom.

Potrebno vam je:

  • 4 kašika majoneza
  • 2 kašike sirćeta
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika rena
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica kajenskog bibera

Sve sastojke dobro promešati da dobijete homogenu masu.

3. Premaz za junetinu

Sastojci:

  • 100 ml goveđeg bujona ili vode
  • 100 ml piva
  • 1 kašika senfa
  • ½ kašičice soli
  • biber
  • paprika
  • čili prah ili kajenski biber
  • 2-3 čena belog usitnjenog belog luka
  • korijander prah ili list
  • vorčester ili tabasko sos

Sve sastojke pomešajte, kratko prokuvajte i proverite gustinu.

4. Cajun premaz

Sastojci:

  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 200 ml vinskog sirćeta
  • vorčester sos
  • 1 kašika suncokretovog ulja
  • ½ kašičice soli
  • biber, začini
  • 100 ml svetlog piva

Priprema:

Paradajz kratko propržite na ugrejanom ulju, dodajte šećer, sirće i ostale začine (kim, korijander, kajenski biber ili mlevenu papriku), na kraju i pivo, pa kratko prokuvajte da se umak srednje zgusne. Kombinujte uz svinjetinu, a najbolje se slaže sa svinjskim rebarcima. Meso premazujte poslednjih 15 minuta, do najviše pola sata kod većih komada mesa, da vam šećer koji premaz sadrži, ne zagori.

Osim za premazivanje, ohlađen možete koristiti i kao umak, pa već pečeno meso prelivati ili ga umakati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs