Slasno

Medeni kolač sa smokvama i bademima

Zbog savršene teksture i dominantnog ukusa smokava u ovom kolaču , nećete moći da se zadržite samo na jednom parčetu
Recepti
14:50h
Medeni kolač sa smokvama i bademima
Foto: Shutterstok
  • 60 minuta
  • Srednje teško
  • Za 8 osoba

Sastojci

  • pakovanje od 500 g gotove kore
  • 8 zrelih smokvi bez peteljki
  • rendana kora pomorandže
  • Sok od jedne pomorandže
  • 1 kašika meda
  • 2 jaja
  • 200g putera
  • 200g šećera
  • 200g Badema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pospite malo brašna u posudu za pečenje, pa oblikujte koru u tepsiji, pokrivajući i zidove posude testom.

Smokve isecite na pola i ostavite da stoje sa strane. U međuvremenu, pomešajte med i sok od narandže, prelijte preko smokava i stavite na laganu vatru desetak minuta da omekšaju. Ocedite i sačuvajte tečnost.

Testo koje ste razvili u tepsiji izbockajte viljuškom i zapecite 10 do 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, a testo ostavite da se hladi do filovanja.

Dobro umutite 200 g putera sa šećerom, dodajte bademe i rendanu koru narandže, pa promešajte da se sjedini.

Dodajte žumanca i 1 kašiku soka koji vam je ostao od smokava, pa mešajte dok ne dobijete kremastu smesu.

Zašto treba jesti suve smokve, pročitajte OVDE.

Nafilujte koru pažljivo, pa utisnite prepolovljene smokve u smesu. Pecite 15 minuta, a po potrebi i kraće, dok kolač ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz rerne, ostavite da odstoji u tepsiji 15 minuta, pa polako odlepite stranice i izvadite da se hladi na dasci.

Ukoliko vam je ostalo još soka od smokava, neposredno pre služenja stavite da ključa 1-2 minuta, dok ne dobije sirupastu teksturu, a zatim premažite smokve u kolaču.

Što duže sirup stoji na smokvama, počeće da se razliva, što može pokvariti ukus kolača.

Po želji, možete napraviti i domaću koru na vrlo jednostavan način. Izmešajte 250 g brašna, so, 130 g putera i 3-4 kašike hladne vode i pecite isto kao i gotovu koru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs