HTLER JE PRVO ODLUČIO DA SE OŽENI, PA DA SE UBIJE: Imao je 2 poslednje želje koje je izdiktirao pre nego što je rekao DA

Adolf Hitler nije hteo da ide sam u smrt. Oženio je Evu Braun koja je bila uz njega 14 godina i koja je 2 puta pokušala da se ubije jer ju je on varao.

Zanimljivosti
14:36h
HTLER JE PRVO ODLUČIO DA SE OŽENI, PA DA SE UBIJE: Imao je 2 poslednje želje koje je izdiktirao pre nego što je rekao DA
Foto: Profimedia

Adolf Hitler je video da nema kud, pa je već 29. aprila odlučio da će se ubiti, a pre toga je rešio da se oženi.

Za ženu je izabrao svoju dugogodišnju ljubavnicu i ženu koja je bila opsednuta njime, toliko da nije pravila pitaje umiranja pored svog muža.

Ko je bila Eva Braun?

Eva Braun je bila rođena u Nemačkoj, od majke krojačice i oca učitelja. Nije bila preterano zainteresovana za školu, pa je radila kao knjigovođa i asistent u radnji Hajnriha Hofmana, koji je postao lični fotograf Adolfa Hitlera. Eva Braun je upoznala Hitlera u prodavnici 1929. kada je ona imala 17, a on 40 godina.

Eva Braun, Adolf Hitler
foto: Vintage_Space / Alamy / Alamy / Profimedia

Hitler ju je izvodio u bioskope, pozorišta, na ručkove i večere i Eva se zaljubila u neobičnog muškarca sa čudnim brčićima i škripavim glasom. Hitler je u to doba živeo sa svojom nećakom Geli Raubal. Međutim, kada je Geli počinila samoubistvo posle žestoke svađe sa Adolfom, Eva je bila ta koja je tešila Hitlera i tako je počela njihova veza. Nimalo joj nije bilo sumnjivo to što je za života Adolf Hitler bio u romantičnim vezama sa osam različitih žena i svaka od njih je barem jednom pokušala da se ubije.

Pričalo se da je Hitler posesivan, da žene maltretira i fizički i psihički. Da ume da bude nasilan... Više od svega, da se ni sa jednom ne zadržava dugo i da, nakon što pronađe novu ženu za koju je zainteresovan, prethodnu ostavlja kao olupinu. Ovakav način života verovatno je i naterao sve Hitlerove dragane da dignu ruku na sebe. Ali, Evu ništa od toga nije interesovalo.

Eva Braun, Adolf Hitler
foto: Vintage_Space / Alamy / Alamy / Profimedia

Eva i Adolf su svoju vezu držali u tajnosti. Krio ju je u tajnoj sobi pored svoje spavaće, a neko vreme je čak glumila i njegovog ličnog sekretara. Međutim, njena ljubav i patološka vezanost za njega bila je prejaka i zato je sve trpela. Onoliko koliko je Eva volela Adolfa, toliko je on švrljao. Ne zna se sa koliko žena, ali se zna da je Eva bila upućena u njegove prevare. Takva otvorena veza nije bila njen ideal. Gledajući čoveka svog života kako juri za drugim ženama dok ona pati, Eva je odlučila da privuče pažnju na sebe. Uzela je očev pištolj, uperila ga u srce i ispalila metak. Međutim, promašila je srce – da li iz želje da živi ili zbog nepoznavanja anatomije, a Hitler se pojavio u bolnici sa cvećem i obećanjem da će se starati o njoj. Godine 1935. Eva nije čula ni reč od Hitlera čak tri cela meseca. Pošto je načula da je ponovo vara, napisala je oproštajnu poruku u svom dnevniku, popila 35 pilula i ponovo pokušala da se ubije. Ipak, preživela je, a Hitler se opet pojavio sa cvećem i izvinjenjem, piše Blic.

Adolf Hitler
foto: Wikipedia

Brak i samoubistvo

Pred kraj rata, Eva je mogla da napusti Hitlera, ali mu se umesto toga pridružila u njegovom bunkeru u Berlinu. U poslednjim danima rata, njih dvoje su razmišljali da se ubiju radije nego da padnu u ruke neprijateljskih trupa. Zbog njene lojalnosti, Hitler je pristao da je oženi.

Eva je znala da Adolf ne voli šimnu, pa je odlučila da se samo blago našminka, a umesto venčanice obukla je dugu crnu haljinu od svile, kožne cipele, zlatnu narukvicu i sat od dijamanata.

Nakon 14 godina od kako je upoznala Adolfa, desilo se venčanje. Priča se da su burme koje su razmenili Adolf i Eva bili skinuti sa tela ubijenih.

Nakon ceremonije, mladenci su se povukli u svoj deo bunkera da popiju šampanjac i pojedu sendvič. Eva je blistala ne znajući da će vrlo kratko biti gospođa Hitler.

Adolf Hitler
foto: Profimedia

Hitler tada saopštava: "Moja žena i ja smo odlučili da počinimo samoubistvo kako bismo izbegli sramotu predaje. Želimo da naša tela budu odmah zakopana".

Naređuje svojim zaposlenim da pripreme ćebad i benzin. Cilj je da se njegovo i Evino telo zamota u ćebe i zapali, u bašti kako ne bi došli u ruke neprijateljima.

Eva Braun i Adolf Hitler izlaze iz sobe, držeći se za ruke. Ona je u crnoj haljini, a on u crnim pantalonama i sivoj vojničkoj jakni. Kasnije će joj sekretarica pomoći da obuče svilenu spavaćicu.

Sutradan, 30. aprila 1945. godine Adolf Hitler puca sebi u glavu, a Eva pije kapsulu cijanida. Smrt je stigla odmah.

2 poslednje želje Adolfa Hitlera

Znajući da je kraj, 28. aprila u 23:30h Adolf Hitler je odlučio da izdiktira svoje poslednje želje. Testament je ispisan u tri primerka i bio je diktiran u krajnjoj žurbi.

Hitlerov originalan testament se danas nalazi u sigurnosnom trezoru Nacionalnog arhiva u Koledž Parku u Merilendu.

U političkoj želji ili testamentu Hitler odbacuje optužbe da je započeo rat odnosno lažno tvrdi da nije bilo huškačkog raspoloženja u Nemačkoj. Okrivljuje Jevreje za sve nevolje, uz to na kraju patetično poziva nemačke građane da budu uporni i nastave sa svojom borbom. Proglašava izdajicama nekad svoje bliske saradnike.

Kako nije imao dece sve svoje vrednosti ostavio je stanci, ali naveo je da ukoliko stranka prestane postojati, a što se i dogodilo da se onda njegove vrednosti prebacuju na državu kao vlasnika. On čak ide i dalje od toga, što pokazuje u kakvom je nihilističkom stanju uma bio, pa kazuje da ukoliko ne bude države da njegova odluka više nije ni bitna ni potrebna, piše Povijest.hr

Svoje slike ostavio je rodnom gradu Linzu na Dunavu, a gde treba da budu, prema njegovoj želji, izložene javnosti. Iza sebe je ostavio i nekretnine. Hitler je umro kao bogat čovek, a bogatstvo je delom stekao na svojoj knjizi Mein Kampf, kao i privatnim ulaganjima, ali i drugim već standardnim nacističkim metodama rada. Hitler je za života stekao veliku imovinu.

Hitler
foto: Profimedia

Njegova braća i sestre je trebalo da razdele međusobno njegove privatne stvari.

Posebno mesto u privatnom testamentu daje majci svoje žene Eve Braun.

Druga želja se odnosila na sahranjivanje njegovog i Evinog tela. To je verovatno posledica strahi da ne završi kao Musolini i njegova ljubavnica.

Šta je bilo sa bogatstvom Adolfa Hitlera?

Država je dobila sva prava nad njegovom knjigom, ali kako je zabranila njeno umnožavanje od novih prihoda više nije bilo ništa. Država je dobila i njegove nekretnine, stan u Minhenu je pretvoren prvo u policijsku stanicu, a danas je to financijska kancelarija. Država je dobila i njegovu kuću, koja je prvo bila opljačkana a potom i potpuno uništena kako nacisti ne bi došli u posed iste.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs