VODITE RAČUNA

Doktori upozoravaju na zablude koje kruže o korona virusu: Ove savete nikako ne smete da poslušate!

Neistine koje kruže internetom mogu ozbiljno da naruše zdravlje

Medicina
Autor:
Doktori upozoravaju na zablude koje kruže o korona virusu: Ove savete nikako ne smete da poslušate!
Foto: Shutterstock

Od kako je proglašena epidemja ovog virusa, internet su preplavili razni saveti i preporuke osoba koje nisu ni najmanje srtučne u ovoj oblasti. Neki su bezopasni, dok pojednini mogu ozbiljno da ugroze zdravlje.

Ove savete nikako ne smete da sledite:

Beli luk kao lek

Mnogi korisnici društvenih mreža govore kako bismo trebali da jedemo beli luk i kako je on jedan od moćnijih lekova protiv virusa. Istina je da je beli luk odličn za mnoge tegobe i jačanje imuniteta, ali se nikako ne može smatrati lekom protiv korone.

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kažu da, iako se radi o zdravoj hrani koja može da poseduje izvesna antimikrobska svojstva, ne postoje dokazi da konzumiranje belog luka može da zaštiti ljude od novog korona virusa.

Jedan britanski list izvestio je o ženi koja je morala da bude primljena na bolničko lečenje zbog teške upale grla pošto je pojela kilogram i po sirovog belog luka.

"Znamo da konzumiranje voća i povrća i uzimanje vode može da bude dobro za zdravlje. Međutim, nema dokaza da će neka konkretna hrana pomoći u borbi protiv ovog virusa", jednoglasni su doktori.

Minerali

Lek za korona još nije napravljena, pa tako svi oni lekovi koji se reklamiraju mogu ozbiljno da ugroze vaše zdravlje.

Jutjuber Džordan Sejter je pokušao da prevari ljude prodajući im lek pod imeno čudotvorni minerali.

Zdravstvene ustanove mnogih zemalja su izdale zvanična upozorenja da se ovaj i slični lekovi nikako ne kupuju.

Uzimanje vode na svakih 15 minuta

Jedan post, koji su kopirali i podelili brojni korisnici Fejsbuka, citira izvesnog „japanskog doktora" koji preporučuje uzimanje vode na svakih 15 minuta. Ovo navodno ispira bilo kakav virus iz usta.

Profesorka Blumfild kaže da nema nikakvih dokaza da to pomaže. "Virusi iz vazduha ulaze u telo preko respiratornog trakta kad ih udahnete, pa čak i stalno uzimanje vode neće sprečiti da se zarazite."

"Ipak, uzimanje vode i stalno hidriranje se generalno smatra dobrim medicinskim savetom", kaže ona.

Izlaganje suncu

Mnogi tvrde da toplota ubija virus, pa se preporučuje ispijanje vruće vode, kupanje u vrelim kupkama ili upotreba fena.

U jednoj objavi, koju su kopirali i podelili korisnici društvenih mreža iz različitih zemalja - i koja je lažno pripisana Unicefu - tvrdi se da uzimanje vruće vode i izlaganje suncu ubija virus.

Šarlot Gornicka kaže: "Znamo da virus grip ne opstaje dugo izvan tela tokom leta, ali još ne znamo kako toplota deluje na novi korona virus. Jednom kad virus uđe u vaše telo, ne postoji način da se on ubije, vaše telo naprosto mora da se izbori s njim."

"Izvan tela, da biste uništili virus, potrebne su temperature od oko 60 stepeni, kaže Blumfild, što je mnogo toplije od bilo koje kupke ili saune", zaključuje ona.

Pranje posteljine ili peškira na 60 stepeni jeste dobra ideja, jer to može da ubije virus koji se zadržao u tkanini. Ali nije dobra opcija za pranje kože.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs