12 OSNOVNIH PRAVILA DUGOVEČNOSTI ČUVENOG RUSKOG HIRURGA: Ako želite da živite preko 100 godina, primenite ih ODMAH

Donosimo vam 12 pravila dugovečnosti čuvenog ruskog hirurga Fedora Uglova.

Lepi & Zdravi
12 OSNOVNIH PRAVILA DUGOVEČNOSTI ČUVENOG RUSKOG HIRURGA: Ako želite da živite preko 100 godina, primenite ih ODMAH
Foto: Rudolf Kucherov / Sputnik / Profimedia

Fedor Grigorijevič Uglov bio je izuzetan ruski hirurg, akademik mnogih akademija širom sveta, doktor medicinskih nauka, profesor i stogodišnjak. Formulisao je sistem dugovečnosti koji je razvio iz ličnog iskustva.

Pošto je živeo više od jednog veka uvršten u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji hirurg koji je aktivno radio. On je 100. rođendan proslavio za operacionim stolom jer se niko drugi nije usuđivao da uradi složenu operaciju. Ovo je spisak 12 pravila koja su mu omogućila da živi 104 godine.

Fedor Uglov
foto: Rudolf Kucherov / Sputnik / Profimedia

1. Ne klonite duhom ni pod kojim okolnostima

"Uvek se srećan vraćao kući sa posla i svaki put je pričao nešto optimistično i zanimljivo. Trudio se da nikoga ne uznemiri lošim vestima, imao je samo pozitivne emocije. I sve bi u kući zablistalo njegovim dolaskom. Bio je optimista!", prisećala se svog muža Emilija Viktorovna.

2. Volite svoju porodicu

Prezaposleni hirurg upoznao je svoju srodnu dušu tek u 60. godini, a njegova izabranica Emilija Viktorovna, koja je tada imala 28 godina, bila je kardiolog. Od tog trenutka se nikada nisu rastali. Sina Gregorija dobio je sa 66 godina. Par je bio u srećnom braku 44 godine.

3. Volite mentalni i fizički rad, to garantuje razvoj

Dr Uglov je verovao da je najbolji odmor promena aktivnosti. Bio je majstor upravljanja vremenom, kombinujući svoj posao hirurga i pisca. Tokom više od 70 godina hirurške prakse stalno je tražio nova interesovanja i postavljao ambiciozne ciljeve. Savladao "baratanje" hirurškim instrumentima i levom rukom. Ta veština se pokazala neprocenjivom tokom najsloženijih operacija, i time je spasavao živote pacijenata. Jednaka kontrola desne i leve ruke pomogla mu je da održi bistar um u starosti.

Čitanje, Knjige, Odmor
foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

4. Sve u životu treba da bude zanimljivo, tako se održava um

U poodmaklim godinama profesor Uglov je zadržao ne samo fizičko zdravlje, već i jasno razmišljanje. To je povezivao sa kontinuiranom naučnom delatnošću koja je podrazumevala proučavanje najnovijih dostignuća svetske hirurgije, pisanje naučnih radova i uređivanje medicinskog časopisa. Imao fenomenalno pamćenje za poeziju, redovno je stihove recitovao naglas. Takva mentalna aktivnost doprinela je očuvanju kognitivnih funkcija i prevenciji demencije. Verovao je da je životni vek čoveka u velikoj meri određen njegovim postupcima i izborima.

5. Umereno jedite

Odrastajući u velikoj porodici sa ograničenim resursima, dr Uglov je od malih nogu naučio da se hrani štedljivo, poštujući principe fiziologije. Umesto stroge dijete, jeo je raznovrsnu hranu umereno, pazeći da mu porcije budu male. Nemojte se prejedati. "Što je struk tanji, život je duži!"

6. Održavajte normalnu težinu

Višak kilograma donosi mnoge neprijatnosti i povećava rizik od raznih bolesti, kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol i ateroskleroza, dijabetes, bolesti srca, bolesti zglobova, žučne kese i pluća, nekih oblika raka, smatrao je.

7. Poštujte režim rada i odmora, to je osnova zdravlja

Režim rada i odmora je ugrađen u samu osnovu rada vašeg tela. Volite svoje telo, poštedite ga i ojačajte ga. Nemojte se plašiti da odete kod doktora na vreme. Čak i sa 100 godina Fedor Uglov je ostao aktivan i zadržao dobro zdravlje. Obavljao je svakodnevne poslove, kao što je skupljanje ogreva, čišćenje snega, išao na planinarenje i skijanje. Shvatajući značaj zdravih nogu za hirurga koji izvodi duge operacije, on je istakao jačanje mišića donjih ekstremiteta i karličnog područja uz pomoć osnovne vežbe - čučnjeva. Smatrao je fizička aktivnost nogu sastavni delom svog životnog stila, a najviše je voleo hodanje. Dugo je praktikovao polivanje hladnom vodom iz kante.

"Striktno se pridržavao režima. Uvek je išao u krevet u 23.30. Bez kasnih noćnih okupljanja! Verovao je da je noć čoveku data za spavanje. Ustajao je u pola osam bez budilnika. Brijao se i doručkovao. U 9 je već bio u institutu", prisećala se njegova supruga.

Fedor Uglov
foto: Rudolf Kucherov / Sputnik / Profimedia

8. Prestanite da pušite i pijete

"Nikad ne pijte i ne pušite, inače će sve druge preporuke biti beskorisne." Dr Uglov je bio strogi trezvenjak. Potpuno se uzdržavao ne samo od alkoholnih pića, već i od bilo kakvih lekova koji sadrže alkohol.

9. Gajite ljubav prema otadžbini

Profesor Uglov je imao duboku ljubav prema svojoj domovini, kao pravi patriota. Smatrao je da povezanost sa istorijskim nasleđem i korenima jednog naroda daje osobi posebnu otpornost i vitalnost.

10. Činite dobro ljudima i ne očekujte zahvalnost

Računanje na zahvalnost sigurno će rezultirati razočarenjem. Kombinovanje strasti prema svojoj profesiji i istinske brige za ljude je od suštinskog značaja za vođenje ispunjenog i smislenog života. Kada je čovek strastven za ono što voli, on u tome nalazi izvor inspiracije i samospoznaje. Profesija prestaje da bude samo način da se zaradi, pretvarajući se u poziv i izvor dubokog zadovoljstva. Pomoć drugima, saosećanje i ljubaznost stvaraju atmosferu pozitivnosti i harmonije oko nas, a to blagotvorno utiče na naše fizičko i emocionalno zdravlje.

"Hrišćanin je onaj koji čini dobro jer ne može a da ne čini dobro. To je njegov normalan prirodni život", smatrao je.

11. Besmrtnost je nedostižna, ali dužina vašeg života zavisi od vas

Besmrtnost je večni san čovečanstva, ali nedostižna je u ovom trenutku. S druge strane, naš životni vek u velikoj meri zavisi od naših sopstvenih izbora i akcija. Vodite posebnu pažnju na putevima jer su oni danas jedno od najopasnijih mesta na svetu. Možemo povećati očekivani životni vek usvajanjem zdravog načina života. To uključuje redovnu vežbu i zdravu ishranu. Stres, anksioznost i depresija mogu negativno uticati na naše fizičko zdravlje i dovesti do zavisnosti. Pronađite zdrave načine za upravljanje stresom - vežbanje, meditacija ili joga, to je ključno za naše opšte blagostanje.

12. Prenesite pravila dugovečnosti svojoj deci, to je vaša dužnost

Poštedite svoju decu muzike koja uništava zdravlje, televizijskog programa i društvenih mreža na internetu. Zdravlje počinje u detinjstvu...

(Stil/ Sensa)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs