7 SIMPTOMA BOLESTI OD KOJE BOLUJE VEDRANA RUDAN: Jedan se javlja u poodmakloj fazi i hitno treba reagovati

Saznajte kojih su to 7 simptoma bolesti od koje boluje Vedrana Rudana.

Lepi & Zdravi
7 SIMPTOMA BOLESTI OD KOJE BOLUJE VEDRANA RUDAN: Jedan se javlja u poodmakloj fazi i hitno treba reagovati
Foto: Printscreen/youtube/Tanjug TV

Čuvena Vedrana Rudan otkrila je u svojoj novoj kolumni da joj je dijagnostikovan rak jetre, u 75. godini života.

Rak jetre sve je više prisutniji, kako kod starije populacije, tako i kod mlađe. Na jetri se uglavnom javljaju metastaze. naime, rak koji se javlja u drugim organima - pluća, dojka, debelo crevo - a potom se proširi na jetru, smatra se metastazom.

Veoma je važno na vreme prepoznati simptome bolesti i ne ignorisati ih.

Mnogi pacijenti nemaju gotovo nikakve simptome kod primarnog kancera jetre. Primarni karcinom jetre najčešće ima iste kliničke manifestacije, one su sledeće:

Rak jetre, Jetra
foto: Shutterstock
  • naglo gubljenje kilograma
  • gubitak apetita
  • bol u gornjem delu stomaka
  • mučnina i povraćanje
  • žutica
  • oticanje stomaka
  • bele stolice

Lečenje

Koja terapija će biti primenjena zavisi od nekih faktora kao što su: zdravstveni status pacijenta, veličina, broj i mesto tumora, prisustva/odsustva ciroze i metastatske bolesti.

Operativne metode lečenja HCC primenjuju se kod pacijenata u veoma ranom i ranom stadijumu bolesti, sa ciljem izlečenja.

Hirurška resekcija je uklanjanje dela jetre koji je zahvaćen rakom. Ovo je terapija izbora kod tumora čija je veličina manja od 5cm i u odsustvu ciroze jetre. Kod ovih pacijenata je moguće ukloniti i do 50% ukupne zapremine jetre i oni imaju dobru prognozu toka bolesti, piše onkonet.rs.

Kod pacijenata sa cirozom postoje značajna ograničenja pri izvođenju ove intervencije. Kada se ukloni deo jetre ona se šalje na patohistološku analizu kako bi se utvrdilo da li je uklonjen ceo tumor. Ukoliko je uklonjen ceo tumor (negativna ivica resekcije), utoliko je prognoza bolja. Neželjeni efekti uključuju efekte koji su povezani sa primenom lekova za uvođenje u opštu anesteziju (srčani ili disajni problemi, duboka venska tromboza itd.).

Sa druge strane, sama procedura može dovesti do povećanog rizika od krvarenja jer jetra ima ulogu u procesu zgrušavanja krvi. U izvesnim slučajevima može doći do razvoja slabosti (insuficijencije) jetre kod pacijenata koji imaju neku hroničnu bolest jetre.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs