Ukazuju na teške komplikacije

Korona virus može da zahvati mozak i nervni sistem: Ovo su simptomi!

Ovi simptomi u početku bolesti mogu otkriti ko su visokorizični pacijenti

Lepi & Zdravi
Autor:
Korona virus može da zahvati mozak i nervni sistem: Ovo su simptomi!
Foto: Shutterstock

Koronavirus oštećuje mozak i nervni sistem polovine teško obolelih pacijenata i trećine svih zaraženih, tvrdi se u studiji na pacijentima u kineskom gradu Vuhanu.

Simptomi kod takvih pacijenata uključuju nejasni govor, spoticanje, bol u nervima i napade.

Studija je prvi put potvrdila povezanost moždanih problema i korona virusa, a osim toga sugeriše da bi takvi simptomi mogli ukazati na visokorizične pacijente, piše Dejli mejl.

Studijom je obuhvaćeno 214 pacijenata iz bolnice u Vuhanu, gradu u kojem je pandemija i započela, a sprovedena je od sredine januara do sredine februara. Vodio ju je neuorolog Bo Hu s Univerziteta Huazhong.

Tri kategorije simptoma

Naučnici su podelili neurološke simptome u tri kategorije. U prvoj su simptomi koji se manifestuju na centralnom nervnom sistemu, poput vrtoglavice, glavobolje, gubitka svesti, akutne cerebrovaskularne bolesti, gubitka koordinacije i napada.

Temperatura i kašalj mogu da se uopšte ne pojave: 4 manje poznata, ali sigurna pokazatelja korona virusa!

foto: Shutterstock

U drugoj kategoriji su simptomi povezani s perifernim nervnim sistemom, poput poremećaja ukusa, mirisa, vida i bol u nervima, dok treću čine povrede skeletnog mišića.

Ukupno 78 pacijenata (36,4 % ispitanih) imalo je neurološke simptome. U poređenju s pacijentima s blažim simptomima, teško oboleli bili su uglavnom starije dobi, već su imali narušeno zdravlje, posebne hipertenziju, a pokazivali su manje tipičnih simptoma COVIDA-19, poput povišene temperature i kašlja.

Pacijenti s težom infekcijom pokazivali su neurološke simptome, poput cerebrovaskularnih bolesti (5 prema 1), gubitka svesti (13 prema 3) i povreda skeletnog mišića (17 prema 6), stoji u studiji.

Kineski naučnici savetuju lekarima koji se susretnu s takvim pacijentima da uzmu u obzir teški akutni respiratorni sindrom kako ne bi došlo do zakasnele ili pogrešne dijagnoze.

Oprečno mišljenje drugih stručnjaka

S druge strane, virusolog Ijan Džouns sa Univerziteta u Ridingu smatra da su neurološke komplikacije COVIDA-19 vredne opažanja, ali da ne bi trebalo odvratiti fokus s respiratornog poremećaja.

On naglašava da je polovna pacijenata iz studije imala od ranije narušeno zdravlje. Upozorava i da su neurološki simptomi SARS-a (druge vrste korona virusa) opisani, ali oni su bili prolazni i nisu bili prisutni kod svih pacijenata.

"Događa se, ali to uglavnom ne rade korona virusi. U ovom trenutku na neurološke komplikacije najbolje je gledati kao na posledicu ozbiljnosti bolesti COVID-19, a ne kao na novi simptom", tvrdi Džouns.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs