LJUBAV PEKA I MILENE DAPČEVIĆ JE MENJALA ISTORIJU SFRJ: Pričalo se da je Milovan Đilas nastradao jer ih je branio

Milena Dapčević, nekadašnja zvezda socijalističkog filma i supruga proslavljenog partizanskog generala Peka Dapčevića preminula je juče u Beogradu u 88. godini.

Ljubav
Autor:
LJUBAV PEKA I MILENE DAPČEVIĆ JE MENJALA ISTORIJU SFRJ: Pričalo se da je Milovan Đilas nastradao jer ih je branio
Foto: preentscreen/Youtube

Malo ko zna da je prvu emisiju Televizije Beograd 1958. godine prva vodila glumica Milena Dapčević, koja je time postala prva srpska i jugoslovenska spikerka, dok se još nisu pojavili ni Dušanka Kalanj, ni Brana Surutka, ni Mile Zdravković, piše Glossy.

Milena Dapčević, Bata Živojinović
foto: Instagram /uros_veselinovic_urke

Na poziv reditelja Jovana Konjovića došla je da pročita pozdrav Sovjetskom Savezu, koji će se emitovati u Moskvi. Budući da je u pitanju bio tako važan zadatak, ona je, pisalo se, imala veliku tremu.

U to vreme još nije bilo ni televizijske kamere ni studija, već je sve nimljeno u filmskom studiju na Košutnjaku, a kasnije je Milena pričala da joj je rečeno da tekst ne uči napamet, već da ga čita i da povremeno pogleda u "publiku", odnosno u kameru. U zagradi joj je napisao "sa osmehom" i "bez osmeha", a iako je snimanje bilo jednostavno, kasnije je priznala da je imala utisak da se dogodilo nešto izuzetno.

— Bila sam, naravno, u svojoj haljini, jer televizijska garderoba nije postojala... Čula sam da je snimak veoma uspeo — rekla je kasnije za Yugopapir.

Sledeći put kada se Milena pojavila na malom ekranu bilo je to u prvoj televizijskoj drami "Slučaj u tramvaju", kada je nastupila kao ono što jeste zapravo bila — glumica.

Milena Dapčević
foto: Printscreen Youtube / Domaći filmovi

Milena Dapčević rođena je kao Milena Vrsajkov u Despotovu 1930. godine, a postala je jedna od najvećih zvezda socijalističkog filma. Njenu karijeru je, bez sumnje, obeležio film "Anikina vremena" iz 1954. godine, napravljen po motivima istoimene novele Iva Andrića, u kom je igrala naslovnu ulogu.

Osvajala je talentom, ali i lepotom, a sredinom 20. veka u Jugoslaviji su je opisivali kao "lepu ženu, jednu od onih lepih žena koja i pojavom i glasom kao da sugeriše da postoji samo njena tajna, nešto što samo ona zna i što nikad neće reći".

Igrala je u velikom broju filmova i TV drama, a mlađi su je upamtili kao doktorku u filmu "Boško Buha".

Milena Dapčević
foto: Printscreen/youtube

Pored toga što su njen život obeležili film i televizija, tu je i njena velika ljubav s Pekom Dapčevićem, narodnim herojem, učesnikom Narodnooslobodilačke borbe i Španskog građanskog rata, ambasadaorom SFRJ i general-pukovnikm JNA. Upoznali su se tokom leta 1952. godine, dok je Dapčević letovao u Dubrovniku, gde je Milena snimala film "Svi na more". Par se ubrzo venčao, a kum im je bio Milovan Đilas, koji je pisao o njihovoj velikoj ljubavi.

U posleratnim danima bilo je neprihvatljivo oda se jedan istaknuti partizanski borac bori glumicom, a ne nekom partizankom, ali su Milena i Peko "terali svoje". Glumica je bila odbačena od Dapčevićevih ratnih drugova, naročito jer je on tokom rata bio u vezi s prelepom i išta manje hrabrom Stanom Tomašević, prvom ženom koju je Tito postavio za partizanskog komesara i koju su nazivali "Titovom manekenkom".

Međutim, Peko je odabrao ženu koja ne samo što nije bila istaknuta borkinja, već je bila samo dete kad je počeo rat.

Milena Dapčević
foto: Printscreen/youtube

Milena je dobijala anonimna pisma puna mržnje i besa, a još se pamti da su na dočeku Nove 1954. godine u Klubu književnika sedeli samo sa Đilasom i njegovom suprugom, što je Đilasa podstaklo da napiše politički tekst "Anatomija jednog morala", u kom je kritikovao funkcionere i njegove supruge.

— Naročito su bile izveštene u surovosti one koje se nisu mogle pohvaliti za svoju mladost vrlinama koje su tražile od drugih, od neveste. Jedna je rekla, imitirajući slabu literaturu: "Prosto osećam odvratni zadah razvrata ako sam s njom u istoj prostoriji". A jedna druga, koja je proživela mladost u onom vremenu kada se u SKOJ-u oslobađanje od "buržoaskih" moralnih predrasuda devičanstva i vernosti smatralo prvim znakom ženske emancipacije, rekla je: "Više se ne zna ko su naše drugarice! Ne razlikuje se ko je kurva, a ko je drugarica". A jedna opet: "Njeno zanimanje je takvo da može biti samo kurva" — pisao je Đilas.

Međutim, potom je počeo čuveni Titov politički obrčaun sa Đilasom, što je Dapčeviće dovelo u komplikovan položaj — njegova braća izjasnila su se ranije da je za Staljina i završila na robiji, a Peko je ćutao u jeku tenzija na relaciji TIto-Đilas jer nije mogao da bude protiv svog prijatelja.

Nakon skandala, Peko je smenjen s mesta načelnika Generalštaba JNA i postao amabasador Jugoslavije u Grčkoj.

Milena i Peko imali su dvoje dece: ćerku Milicu i sina Vuka, a glumica je celog života isticala koliko je ponosna na naslednike. Milica je odlučila da postane arheološkinja, o čemu je Milena pričala s ponom, a u jednom intervjuu istakla je i da Milica ima "bolji ukus u odevanju" od nje.

Preminuo je u Beogradu 1999. godine, sa Milenom pored sebe. Ona je nastavila da živi u Srbiji i neguje sećanje na njega, a svet je napustila 3. decembra 2018. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs