UGLEDNI RODITELJI TERALI DECU DA IM RADE UŽASNE STVARI PA DOŽIVELI ŠOK: Stigla ih najstrašnija kazna ravna PAKLU

Braća koja su ubila roditelje zbog nasledstva tvrdili su da su u detinjstvu bili zlostavljani.

Lifestyle
14:15h
UGLEDNI RODITELJI TERALI DECU DA IM RADE UŽASNE STVARI PA DOŽIVELI ŠOK: Stigla ih najstrašnija kazna ravna PAKLU
Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Godine 1989. Lajl i Erik Menendez su brutalno ubili svoje roditelje u svojoj kući na Beverli Hilsu. Zatim su na sudu izneli šokantne navode o zlostavljanju.

Kada su Hoze i Kiti Menendez ubijeni na Beverli Hilsu jedne letnje noći 1989. godine, njihova nasilna smrt šokirala je Los Anđeles. Ali njihovo brutalno ubistvo bilo je samo početak. Ubrzo je krivica za njihovo ubistvo pripisana njihovim sinovima, 21-godišnjem Lajlu i 18-godišnjem Eriku, a priča o braći Menendez uskoro će zaokupiti Ameriku.

Erik Menendez, Braća Menendez
foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

U suđenju punom preokreta, Lajl i Erik su priznali da su ubili oba roditelja 20. avgusta 1989. Međutim, prvenstveno su poricali da su izvršitelji ubistva kako bi nasledili njihove milione. Umesto toga, Lajl i Erik su tvrdili da su ubili Hozea i Kiti nakon godina stalnog emocionalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Dok je opčinjena nacija posmatrala, Lajl i Erik Menendez opisali su godine navodnog maltretiranja od strane njihove majke i oca. Braća Menendez su jecali na tribini, davali su slikovite opise zlostavljanja i incesta i nudili anegdote o okrutnoj ličnosti svog oca.

Braća Menendez
foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Kao deca, činilo se da su Lajl i Erik Menendez imali sve. Rođeni 1968. odnosno 1970. godine, dva dečaka su odrasla u bogatom predgrađu Nju Džersija sa svojim roditeljima, Hozeom, kubanskim imigrantom koji je sam napravio, i Kiti, bivšom kraljicom lepote. Ali braća Menendez su kasnije tvrdila da je njihovo savršeno detinjstvo samo fasada - koja je skrivala neke izuzetno mračne istine.

Njihov otac, koji je napredovao od pranja sudova do uspešnog direktora u oblasti zabave, snažno je gurnuo i Lajla i Erika. Prema Los Anđeles Tajmsu, Hoze je želeo da njegovi momci budu teniske zvezde i čak je angažovao privatne trenere za časove. Tražio je izvrsnost i od svojih sinova i od njihovih trenera, od kojih je jedan odustao od frustracije.

Braća Menendez
foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Hoze je bio intenzivan i van teniskih terena. Los Anđeles tajms izveštava da je očekivao da će njegovi sinovi moći da vode razgovore o temama poput međunarodne politike, a ponekad im je držao i višesatna predavanja.

Štaviše, braća Menendez su takođe kasnije tvrdila da ih je Hoze seksualno zlostavljao. Jedan od njihovih rođaka je kasnije rekao za ABC News da mu je, kada je Lajl imao osam godina, a on 17, rekao da ga je otac maltretirao. Rođak je rekao Kiti, ali nije mislio da joj je dečakova majka verovala.

I kako su godine prolazile, počele su da se pojavljuju pukotine u porodici Menendez. Nakon što su se 1986. preselili u južnu Kaliforniju zbog Hozeovog posla, Erik i Lajl su počeli da upadaju u nevolje zbog krađe iz domova svojih komšija. Roling Stone prenosi da je njihov kriminalni pohod razbesneo Hozea do te mere da je on navodno izmenio svoj testament kako bi njegovi sinovi primali manje. Kako prenosi ABC, čak je razmišljao o tome da svoje sinove u potpunosti ukloni iz testamenta.

Braća Menendez
foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Ali pre nego što je Hoze imao priliku, on i njegova žena su brutalno ubijeni.

20. avgusta 1989. naizgled histerični Lajl Menendez, tada 21, pozvao je hitnu pomoć. "Ubili su moje roditelje", jecao je. Ispred kuće, njegov 18-godišnji brat Erik je plakao u noć kada je policija stigla.

Kako su braća Menendez rekla, proveli su veče u bioskopu. Pošto je Eriku bila potrebna njegova lična karta, vratili su se u porodičnu kuću da je pokupe — i našli su svoje roditelje mrtve.

Braća Menendez
foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Hoze je upucan najmanje pet puta na sofi, zadobivši smrtonosnu ranu na glavi zajedno sa ranama u rukama i nogama. Kiti, koja je očigledno pokušala da pobegne od napadača, upucana je 10 puta.

Tuga braće Menendez delovala je toliko iskreno da policija nije sledila protokol dok je pregledala mesto zločina. Nisu testirali ruke braće na ostatke pucnja i nisu obavili formalni intervju sve do dva meseca nakon smrti Hozea i Kiti. U početku se činilo da je jezivo dvostruko ubistvo bilo "ubistvo u stilu bande".

Međutim, kako je vreme odmicalo, braća Menendez su počela da izazivaju sumnje istražitelja. Lajl i Erik su za šest meseci potrošili 700.000 dolara od očevog bogatstva od 14 miliona dolara, trošeći raskošno na skupe automobile, satove, teniske trenere i egzotične odmore.

Braća Menendez
foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Detektiv Les Zoler je objasnio za Okigen da su istražitelji zaista počeli da sumnjaju u braću kada su saznali da je Erik napisao scenario u kojem jedan lik ubija svoje roditelje da bi nasledio njihov novac. Istražitelji su takođe primetili da su braća Menendez ponudila neke čudne detalje o noći smrti njihovih roditelja, kao što su videli dim iz pištolja u vazduhu - nešto što bi nestalo ubrzo nakon što je ispaljen hitac.

Sumnje vlasti su potvrđene na šokantan način kada je ljubavnica terapeuta po imenu dr Džerom Oziel - koji je lečio Erika - izašla sa trakama na kojima su Erik i Lajl priznali ubistva svojih roditelja. U martu 1990. braća Menendez su uhapšena.

Kako su braća Menendez rekla, ubistvo njihovih roditelja došlo je nakon godina i godina emocionalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja. Ne samo da su bili "udarani i bičevani za pojaseve", već su oba brata takođe dala mučna svedočenja o seksualnom zlostavljanju od strane njihovog oca Hozea.

"Bili bismo u kupatilu, a on bi me stavio na kolena i... uh, imao oralni seks sa njim", svedočio je Lajl, tvrdeći da je zlostavljanje trajalo od njegove šeste do osme godine. "Silovao me je." Erik je takođe tvrdio da je pretrpeo seksualno zlostavljanje od strane svog oca, rekavši poroti: "Hteo bi da mu dam oralni seks, a zabadao bi mi igle ili kvačice u butine dok je to radio".

Braća su takođe tvrdila da su imali incestuozni odnos sa svojom majkom, Kiti. Obojica su rekli da su spavali u njenom krevetu kao tinejdžeri kada Hozea nije bilo, a Lajl je tvrdio da bi je dodirivao "svuda".

Uprkos ovim otkrićima, tužilaštvo je tvrdilo da su braća Menendez hladnokrvno ubila svoje roditelje za njihov novac. Vrhovni sud Kalifornije odlučio je da su snimljena priznanja zaista prihvatljiva na sudu, a istražitelji su otkrili da su braća kupila oružje koje su koristili tokom ubistva sa ukradenom ličnom kartom. Štaviše, Lajl je prijatelju rekao da je obrisao izmenjeni testament svog oca ubrzo nakon njegove smrti.

Iako su se suđenja obojici braće završila pogrešnim suđenjem 1994. godine, vratili su se na sud 1995. na ponovno suđenje — gde je snimanje bilo zabranjeno — i svaki od njih je proglašen krivim za prvostepeno ubistvo 1996. Braća Menendez su tada osuđeni na doživotnu kaznu zatvora.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs