Studija pokazala

Žene na visokim položajima podložnije depresiji

Razlika se možda možda objasniti time što žene koje imaju moć negativno ocenjuju kada delaju odlučno i samouvereno što kod njih izaziva hroniči stres
Zanimljivosti
07:46h Autor:
Žene na visokim položajima podložnije depresiji
Foto: Thinkstock

Žene na visokim položajima podložnije su depresiji od muških kolega, pokazala je studija američkih sociologa.

Istraživači su studiju sproveli na 1500 sredovečnih žena iz Viskonsina i njihova radna iskustva uporedili sa 1300 muškaraca istog doba iz iste države.

Istraživanje je pokazalo da žene koje imaju ovlašćenja da zapošljavaju, otpuštaju ili određuju platu pokazuju više simptoma depresije od onih koje su na "nižim" položajima.

OVDE saznajte prve simptome depresije - posetu lekaru ne treba odlagati!

"Nasuprot tome, muškarci sa većim ovlašćenjima imali su manje simptoma depresije od muškaraca bez takvih mogućnosti", rekla je autorka studije, profesor sociologije na Univerzitetu u Teksasu Tetjana Pudrovska.

Razlika se možda može objasniti time što žene koje imaju moć negativno ocenjuju kada delaju odlučno i samouvereno što kod njih izaziva hroniči stres, Pudrovska kaže.

Kako da pomognete voljenima koji su u depresiji, saznajte OVDE.

Muškarci sa druge strane ne moraju da se rvu sa negativnim stereotipima rezervisanim za žene, dodala je ona.

Iako su možda obrazovanije, bolje plaćene i imaju prestižnija zanimanja, kao i viši nivo zadovoljstva poslom i autonomiju njihovo mentalno stanje je gore nego od žena na nižim položjaima, rekla je Pudrovska, a prenosi AFP.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs