Obratite pažnju

Zašto je dijabetes tihi ubica: Njegove simptome mnogi previde!

Uz ispravnu ishranu, vežbanje i lekove i osobe obolele od dijabetesa mogu da vode aktivan, produktivan život
Medicina
14:22h
Zašto je dijabetes tihi ubica: Njegove simptome mnogi previde!
Foto: Thinkstock

Dijabetes se često naziva "tihim ubicom" jer se lako dešava da se njegovi znakovi ne prepoznaju. Za to vreme on može da vam uništi više organa, pa se zato naziva i potencijalnim ubicom.

U dijabetesu se visoka glukoza u krvi ponaša kao otrov, a često je prati i povišen krvni pritisak i abnormalna količina lipida u krvi. Ćelije u vašem telu oslanjaju se na glukozu da im obezbedi energiju, što je čini nužnom za normalno funkcionisanje.

Kako sok od paradajza pomaže u borbi protiv dijabetesa saznajte OVDE.

U telo glukozu možete da unesete direktnim putem, na primer u obliku voća, ali većina ipak proizlazi iz razgradnje u crevima iz ugljenih hidrata poput skroba, koji se nalazi u pirinču, krompiru i drugim namirnicama. Glukoza se zatim transportuje do ćelija putem krvotoka, ali da bi telo moglo daje koristi potreban je insulin.

Insulin je hormon kojeg proizvodi pankreas i on je ključ koji otvara ćelije i dopušta ulaz glukozi. Osobe s dijabetesom tip 1 ne proizvode insulin, pa moraju da se oslanjaju na injekcije insulina. Osobe s dijabetesom tipa 2 mogu da imaju insulin, barem na početku, ali ne mogu da ga koriste, jer su otporne na insulin.

Mandarine štite od dijabetesa. OVDE saznajte više o tome.

Mnogi simptomi tipa 1 i tipa 2 su slični, a trećina osoba s dijabetesom i ne zna da ga ima, jer većina ima tip 2.

Najčešći simptomi su sledeći: - pojačana žeđ ili suva usta - povećana potreba za mokrenjem i to u većim količinama nego pre - pojačana glad - neobjašnjiv gubitak kilograma (uprkos tome što više jedete) - slabost i umor - učestale infekcije (uključujući gljivice na genitalnom području) ili ogrebotine kojima treba dugo da zacele - zamagljen vid.

Kako na 11 načina šećer uništava vaše telo saznajte OVDE.

Budući da dijabetes može da uzrokuje ozbiljne zdravstvene komplikacije, važno je da na vreme obratite pažnju na simptome i da se obratite lekaru da vas testira. Uz ispravnu ishranu, vežbanje i lekove i osobe obolele od dijabetesa mogu da vode aktivan, produktivan život.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs