Žena od čelika

Zanimljivosti o Kraljici Elizabeti II: Venčanicu je platila bonovima za hranu!

Kraljica je obučena da radi kao automehaničar i vozač vojnog kamiona, slavi dva puta godišnje rođendan i nije prihvatila muževljevo prezime
Zanimljivosti
14:04h
Zanimljivosti o Kraljici Elizabeti II: Venčanicu je platila bonovima za hranu!
Foto: AP

Kraljica Elizabeta II, jedna od najdugovječnijih monarha u istoriji, uskoro puni 88 godina. Na čelu Velike Britanije je čak 62 godine i njena vladavina prepuna je zanimljivosti. Ove stravi sigurno niste znali o njoj:

1. Kraljica nema pasoš

Iako je posetila 116 zemalja za vreme svoje vladavine, Elizabeta II ne poseduje pasoš! Pošto se pasoši Velike Britanije izdaju “u ime kraljice”, nema potrebe da ga poseduje. Takođe joj nije potrebna ni vozačka dozvola da bi se vozala po svom imanju u svom omiljenom Range Roveru.

2. Slavi dva rođendana

Iako je rođena kao Elizabet Aleksandra Meri od Jorka, 21. aprila 1926. godine, svaka od zemalja Komonvelta kojima ona vlada tradicionalno slavi njen rođendan određenog dana u maju ili junu. U Velikoj Britaniji njen “rođendan” se slavi prve, druge ili treće subote u junu. Ovo je tradicija po kojoj se u maju ili junu slave rođendani svih britanskih vladara još od 1748. godine i za vreme slavlja se organizuju brojne parade i koncerti.

3. Vozila je kamion za vreme Drugog svetskog rata

Sa 18 godina, Elizabeta se prijavila u “Žensku pozadinsku teritorijalnu službu”, gde je obučena da radi kao automehaničar i kao vozač vojnog kamiona. Do današnjeg dana je jedina žena iz kraljevke porodice koja je bila u vojsci i jedini je živi vladar neke države koji je aktivno učestvovao u Drugom svetskom ratu.

4. Svoju venčanicu je platila u bonovima za hranu

Mlada princeza Elizabeta se udala za svog daljeg rođaka Filipa Mauntbatena, princa Grčke i Danske 20. novembra 1947. godine. Pošto se država i dalje oporavljala od rata, ona je za svoju venčanicu platila engleskom dizajneru Normanu Hartnelu u bonovima za hranu!

5. Nije uzela muževo prezime

Njen otac, kralj Džordž VI je pripadao dinastiji Saks-Koburg i Gota, ali je pred Prvi svetski rat promenio ime dinastije u Vindzor, kako se i danas naziva. Njen muž Filip je takođe promenio svoje Nemačko prezime – Šlezvig-Holštajn-Sonderburg-Gluksburg i uzeo majčino prezime Mauntbaten. Njena majka i tadašnji premijer Vinston Čerčil su dali sve od sebe da buduća kraljica ne prihvati strano prezime i da vladari Velike Britanije ostanu iz dinastije Vindzor.

6. Poslala je e-mail 1976. godine

26. marta 1976. godine Elizabeta II je postala prvi vladar neke države koji je poslao e-mail. Poruka je poslata preko ARPANET-a, preteče današnjeg Interneta.

7. Jednom prilikom ju je probudio provalnik u Bakingemskoj palati

9. jula 1982. godine, Majkl Fagan, mentalni bolesnik koji je pobegao iz bolnice, popeo se uz oluk Bakingemske palate i našao se u odajama kraljice. Kraljica se probudila i zatekla nepoznatog čoveka koji je sedeo na njenom krevetu. Pošto nije znala kako da pozove pomoć, plašeći se reakcije posetioca, proćaskala je sa njim nekih 10-ak minuta, dok neko od obezbeđenja nije ušao u sobu. Kasnije se ispostavilo da je Majkl nekoliko nedelja ranije takođe upao u palatu i popio flašu vina princa Čarlsa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs