USKRŠNJA POGAČA U OBLIKU ZECA: Najmlađi će joj se najviše obradovati, a kad se proba, poješće se brzinom svetlosti

Uskrs je najradosniji praznik koji, pored ostalog, simbolizuje nastanak života, sabornost, okupljanje i darivanje, protkan je ljubavlju, radošću, druženjem i, iznad svega, porodicom

Uskrs
USKRŠNJA POGAČA U OBLIKU ZECA: Najmlađi će joj se najviše obradovati, a kad se proba, poješće se brzinom svetlosti
Foto: Printscreen / youtube

Pored farbanih jaja, vode i vina na Uskršnjoj trpezi obavezna je i pogača. Uskršnja pogača može biti najrazličitijih oblika, što uglavnom zavisi od umešnosti i mašte domaćice, a najčešće je u obliku pletenice sa šarenim jajima po njoj. naučite da pravite Uskršnju pogaču u obliku zeke.

Pogača se sastoji od puno malih, sirom punjenih, loptica testa, koje formiraju zeca koji sedi, a gledamo ga sa leđa. Ređaćemo kuglice i formirati zeku na papiru za pečenje, jer će se na taj način lakše preneti posle na dasku za serviranje i na sto.

Ovako oblikovana Uskršnja pogača je laka i zanimljiva za deljenje i druženje, a punom ukusu toplog hleba i sira doprinose i različiti sosevi u koje se svaki zalogaj umače. Jedna vrsta sosa je verovatno dosta, ali pokazaćemo vam 3 različita ukusa, da može da se bira i da ima za svakog ono što što najviše voli.

Obzirom da pravimo zeku sa leđa, onda je najbolje da je sos beo i da glumi beli zekin rep. Pogaču pre pečenja ne treba ničim premazivati, da prilikom pečenja ostane svetle boje, ali na kraju je potrebno premazati puterom sa solju i belim lukom što će joj dati sjaj i još malo dodati na ukusu.

Na ovaj način punjene i pečene kuglice od kiselog testa se mogu ređati u najrazličitije oblike a mogu se peći i zasebno. Mogu biti poslužene za doručak, da vam lepo i ukusno počne dan, ili za ručak kao samostalno malo jelo ili kao ukusna pratnja mesnim jelima. Može da se napravi i unapred, ali je najzanimljivija za jelo topla, dok je sir još istopljen i razvlači se. Bez obzira kako i kada je poslužite, dok se peče kuća će mirisati fantastično, a kada je izvadite iz rerne svi će se odmah okupiti oko stola.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs