Roditelji, obratite pažnju

Šta slika vaše dete: Crteži otkrivaju karakter, potrebe i osećanja!

Posle treće godine, mališani ulaze u fazu simboličkog crtanja i svet oko sebe stavljaju "na papir"
Vaše dete & vi
14:52h
Šta slika vaše dete: Crteži otkrivaju karakter, potrebe i osećanja!
Foto: Shutterstock

Na prve crteže svojih mališana, većina roditelja se samo nasmeje i odmahne rukom, a ne shvata da oni mnogo toga poručuju o karakteru, potrebama i osećanjima.

Želju za crtanjem deca pokazuju čim napune dve godine, pa u tom uzrastu počinju da "kradu" olovke sa stola i raduju se kredama. To je dobar znak da mentalno napreduju, a prve povučene linije im pomažu da razviju motoričke sposobnosti. Posle treće godine, mališani ulaze u fazu simboličkog crtanja i svet oko sebe stavljaju "na papir".

Psiholozi kažu da je to doba kada bi roditelji trebalo da obrate pažnju na crteže.

OVDE saznajte pet zlatnih pravila za vaspitanje deteta.

Psiholog Antun Trstenjak smatra da linije i figure govore o samokontroli i racionalnosti, a njihova pozicija o sebičnosti i ambicioznosti, dok boje otkrivaju emocionalni život crtača.

Kada se linije seku pod oštrim uglom, mališani su hrabri i nestašni. Impulsivni klinac je prepoznatljiv po haotičnim crtama i predmetima razbacanim na sve strane, dok kreativac voli krugove.

20 činjenica koje roditelji ne smeju da zaborave, OVDE saznajte o čemu je reč.

Veselo dete najviše koristi žutu ili narandžastu boju, a nezadovoljno i tužno tamne nijanse. Sunce na slici je znak da teži pozitivnoj energiji, dok sumorni oblaci upozoravaju da u glavici "deponuje" loše misli ili brige. Čudovišta ili zmije mogu da ukažu na plašljivost.

Ono što mu ne prija i što ne voli, mali slikar ne crta čak ni kada ga neko zamoli. Nemojte da se iznenadite ako na njegovom crtežu porodice nema mlađeg brata ili sestre, to je jasan pokazatelj da je ljubomoran na njih.

Ako ga roditelj tuče, obično ga slika sa krupnim šakama ili bez ruku, a najčešće prvo crta omiljenog člana porodice. Poznato je da mališan uveličava osobe i stvari koje voli.

Šta možete da naučite iz horoskopskog znaka vašeg deteta, saznajte OVDE.

Dakle, koliko god vam dečji crteži izgledali kao obične "škrabotine", na koje ste svakako ponosni, preporuka stručnjaka je da o njima malo razmislite. Ne zaboravite da vam deca, posebno ona introvertna, nešto poručuju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs