Prvomajski uranak

OVO JE SAVRŠENA MARINADA ZA ROŠTILJ: Oduševite porodicu i prijatelje za 1. maj, uz recept koji pravi FANTAZIJU od ručka

Ovo je najbolja marinada za roštilj koja će vaš prvomajski ručak u prirodi, učiniti vrhunskim.

Hrana & vino
Autor:
OVO JE SAVRŠENA MARINADA ZA ROŠTILJ: Oduševite porodicu i prijatelje za 1. maj, uz recept koji pravi FANTAZIJU od ručka
Foto: Shutterstock

Za pripremu ove univerzalne marinade treba vam tek nekoliko minuta i nekoliko sastojaka koje već verovatno imate kod kuće.

Jednostavna marinada od belog luka, čiji je ukus savršeno uravnotežen limunovim sokom i obogaćen aromom finih mediteranskih začina, toliko je svestrana da će jednako dobro ići sa svinjetinom, piletinom, tikvicama i tofuom. Idealna je za meso nežnijeg ukusa, pa je zato preporučuju za file, kao i za namirnice koje poput sunđera preuzimaju druge ukuse: kao što su tofu ili tikvice.

Koristite sušene začine kako arome ne bi izbledile, a odabranu namirnicu držite u marinadi u pokrivenoj posudi u frižideru najmanje pola sata, a idealno preko noći. Samu marinadu možete napraviti i do 24 sata unapred.

Od količine sastojaka iz ovog recepta ćete dobiti oko pola šoljice marinade, što će vam biti dovoljno za 600 do 700 g mesa ili za oprilike 450 g tofua ili tikvica koji će je više upiti. Za ekstra puno ukusa tofu i tikvice narežite na manje komade, ali ne preterujte da vam ne bi upadali u žar kroz rešetku.

Marinada
foto: Shutterstock

Marinada od belog luka i limuna – sastojci:

  • sveže isceđen sok od 2 limuna
  • 4 češnja belog luka, usitnjena
  • 1 kašika dijon senfa
  • 1 kašika sušenih mediteranskih začina ili mešavine origana, majčine dušice, majorana i nane
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 3 kašike maslinovog ulja

Marinada od belog luka i limuna – priprema:

Pomešajte limunov sok, beli luk, senf, začine, so i biber zajedno u posudi srednje veličine dok se dobro ne sjedine. Dok mešate, polako ulivajte maslinovo ulje dok se ne emulgira.

Dodajte tofu, tikvice, piletinu ili svinjetinu i lagano promešajte. Pokrijte i marinirajte u frižideru najmanje 30 minuta, a najbolje preko noći.

Stil/Punkufer

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs