Svaki roditelj treba da zna

Zašto se simptomi bolesti kod dece pogoršavaju noću: Šta raditi kod temperature, kašlja, alergije

Spoznaja da lekar ne radi noću i da nemamo koga da pozovemo često nam utera dodatni strah

Vaše dete & vi
Autor:
Zašto se simptomi bolesti kod dece pogoršavaju noću: Šta raditi kod temperature, kašlja, alergije
Foto: Shutterstock

Svaki roditelj probdeo je barem jednu noć uz svog mališana zbog bolesti.

Najteže je zaspati kada čujemo kako naše maleno teško diše, kašlje, teško hvata dah, ima temperaturu, povraća ili ima neki drugi simptom zbog kojeg plače i ne može da spava.

Bolest nikada ne dolazi u "pravo vreme", ali kada se dete probudi usred noći s jakim simptomima, obično situacija postaje haotična. Jeste li se ikad zapitali zašto se simptomi nekih bolesti toliko pogoršavaju tokom noći?

Situacija noću postaje haotična, jer su svi prilično usnuli i ne razmišljaju potpuno bistro. Nadalje, spoznaja da lekar ne radi noću i da nemamo koga da pozovemo često nam utera dodatni strah.

Kada je odlazak kod lekara usred noći obavezan?

Tu postoji jedno pravilo - ukoliko procenite da je zdravlje deteta ozbiljno narušeno, ukoliko ima visoku temperaturu, probleme s disanjem ili je zabrinjavajuće malaksalo, ima čudan osip ili napad, svakako odvedite dete na hitnu ili je pozovite u pomoć u svoj dom. Kod beba mlađih od 4 meseca, gotovo svaki teži simptom dovoljan je razlog da usred noći potražite pomoć lekara.

Ozbiljni i teški simptomi javiće se možda u 3% slučajeva, a u ostalih 97% bićete prepušteni sami sebi i morati da pronađete način da ih ublažite tokom noći. Simptomi mnogih dečjih bolesti rutinski se pogoršavaju tokom noći. Pa čak i kad nisu opasni po život, uznemiriće vas, rastužiti i zabrinuti. Na sreću, s malo planiranja, bićete spremni i imati sve što vam treba da pomognete detetu da se oseća bolje, a ako su vam zvezde naklonjene, i da ponovno zaspi i ujutro se oseća bolje.

Astma i alergije

Zašto se simptomi pogoršavaju tokom noći?

Ako dete ima astmu ili je alergično, verovatno već poznajete niz metoda pomoću kojih ćete mu pomoći da prebrodi napade. Simptomi se mogu pogoršati tokom noći jer tada opada nivo kortizola u organizmu, a to je hormon koji tokom dana deluje preventivno protiv astmatičnih napada. Osim toga, nivo histamina raste, a to je spoj koji pogoršava simptome alergije i astme. I na kraju, neki alergeni kao što su prašina ili životinjske dlake mogu noću da podstaknu napad ili rekaciju.

Ovu zdravu hranu nikako ne smete da jedete kada ste bolesni: Samo će pogoršati prehladu i grip!

foto: Shutterstock

Šta učiniti?

Ako dete dobije alrgijsku reakciju tokom noći, simptome bi trebao smiriti antihistamin. Ukoliko se noćni simptomi ponavljaju duže od 6 meseci, svakako potražite savet lekara. Ukoliko se radi o astmatičnom napadu koristite standardnu "aparaturu": bronhodilator koji će otvoriti disajne puteve, osluškujte udisaje i izdisaje dok se potpuno ne smire, a u obzir dolaze i lekovi koje dete i inače koristi (leukotrienski inhibitori, steroidi), a koji smiruju upalu.

Ukoliko se noćni napadaji astme ponove dva puta u istoj nedelji ili ako dete ne reaguje na bronhodilator, moguće je da njegova bolest nije dobro kontrolisana i da će biti potrebna nova dijagnoza i lekarska evaluacija. Ako su alergije i/ili astma sezonska pojava, svakako detetu osigurajte u dogovoru s lekarom potreban tretman i terapiju.

Iz sobe u kojoj dete spava uklonite sve potencijalne alergene (prašinu, perje, životinjske dlake i slično), a po potrebi možete koristiti ovlaživače vazduha i filtere koji će pročišćavati vazduh od čestica alergena.

Jak kašalj

Zašto se simptomi pogoršavaju tokom noći?

Jaki napadi kašlja najčešće su simptom gripa ili prehlade, a uzrok je virus koji uzrokuje upalu gornjih disajnih puteva i grla. Infekcija može da uzrokuje upalu i oticanje glasnih žica i grla, zbog čega je kašalj često propraćen glasnim, ubrzanim i isprekidanim disanjem. Kašalj se gotovo uvek pogoršava noću, najviše zato što se protok krvi u disajne organe menja kada dete leži. Osim toga, kašalj i grlobolju može da pogorša i suv vazduh u prostoriji. Šta učiniti?

Započnite s davanjem dečjeg iburpofena (nikako bez prethodnog lekarskog odobrenja), koji bi trebalo da ublaži otoke u disajnim putevima i smanji nelagodu. Deca mlađa od 12 meseci ne bi smela da uzimaju ibuprofen bez prethodne lekarske dozvole.

Nakon davanja leka, skinite dete u pelenu ili gaćice, odvedite ga u kupatilo i napravite paru puštanjem vruće vode u tušu. Ostanite s detetom u zaparenoj prostoriji barem 15 minuta. Po izlasku iz kupatila dete obucite, zamotajte ga u debelo ćebe (pazite da dete nije mokro ili znojavo) i odnesite na prohladni noćni vazduh. Ukoliko je leto, ohladite mališana kraj otvorenih vrata frižidera. Na prohladnom budite oko 5 minuta. Para će opustiti disajne puteve i glasne žice, a hladni vazduh će redukovati otok. Kombinacija pare i hladnog vazduha trebalo bi da simptome dovede pod kontrolu do sledećeg jutra, kada svakako treba da posetite lekara.

Savet stručnjaka iz Tiršove: Evo kako da se ponašate kad dete dobije grip!

foto: Shutterstock

Upala uha

Zašto se simptomi pogoršavaju tokom noći?

Bez obzira da je li infekcija zahvatila srednje uho ili ušni kanal, upala uha obično jako boli. Pogotovo noću zato što ležeći položaj podstiče skupljanje tečnosti u šupljinama koje pak stvaraju jači pritisak na inficirana područja.

Šta učiniti?

Ibuprofen (takođe samo kod dece starije od 12 meseci) ili paracetamol mogu smanjiti bol, ali možete pokušati i sa sledećim lekovima za jake bolove i upale srednjeg uha: zagrejte kašičicu maslinovog ulja da ne bude vruća, već toplo na dodir, te u upaljeno uho stisnite dve do tri kapi. Toplo ulje će malo omekšati membrane i doneti olakšanje vašem mališanu u vrlo kratkom vremenu. Ujutro svakako posetite lekara, jer će detetu možda biti potrebni antibiotici. Isto tako, možete zatražiti kapi za uši koje deluju protiv bolova i protivupalno.

Visoka temperatura

Zašto se simptomi pogoršavaju tokom noći?

Telesna temperatura prirodno se povećava tokom noći, pa ako je tokom dana bila povišena, noću će biti još gore.

Šta učiniti?

Pre svega, temperaturu izmerite. Svaka temperatura koja je viša od 38 C kod beba mlađih od 3 meseca zahteva hitan odlazak lekaru. Isto važi i za bilo koje dete koje uz temperaturu višu od 38 stepeni pokazuje simptome letargije, povraća, ima jak osip po telu, ukočeni vrat ili proliv.

Ako je temperatura povišena, ali vam dete izgleda prisebno i nema drugih zabrinjavajućih simptoma, dajte detetu odgovarajuću dozu paracetamola, pričekajte pola sata, pa proverite ponovo da li je temperatura u padu. Ako nije pomoglo, pokušajte nakon sat vremena s ibuprofenom. Pomoći može i kupka u kojoj je voda sobne temperature (ne prehladna da se ne šokira organizam). Kod visoke temperature važno je i da dete pije dovoljno tečnosti. Pre nego što ponovo zaspi, detetu dajte vodu ili čaj. Bilo bi dobro ponovo proveriti temperaturu za četiri sata.

Zašto su francuska deca uvek zdrava, a njihove mame odmorne i srećne: Tajna je u ovome!

foto: Shutterstock

Svrab

Zašto se simptomi pogoršavaju tokom noći?

Kada dete nepomično leži, verovatno će se više fokusirati na mesta koja ga svrbe, a nezavisno od toga da li se radi o ujedu, ekcemu ili opekotini od sunca. Ako je izvor svraba alergija, uzrok je veći nivo histamina u organizmu.

Šta učiniti?

Pre spavanja dete okupajte u umirujućoj kupki, potom nanesite losion na područja koja svrbe i lagano ga umasirajte. Masaža će opustiti telo i pomoći detetu da zaspi, a losion će umanjiti svrab. Ako je potrebno, pripremite hladne obloge ili mast na bazi mentola koja će ohladiti područje koje svrbi i olakšati mališanu povratak u san.

Nosić koji curi

Zašto se simptomi pogoršavaju tokom noći?

Kada smo u ležećem položaju, sluzokoža u nosnim kanalima brže i jače otiče, a sinusne šupljine pune se sekretom (i tamo stoje).

Šta učiniti?

Za trenutno olakšanje nosić isperite slanim rastvorom u spreju. Ona će omekšati membrane i razrediti i otpustiti sekret iz nosa, a dete će ga potom lakše izduvati. Disanje će olakšati i para, pa ponovite postupak stvaranja zapare uz pomoć vruće vode u tušu, nakon čega s detetom provedite u kupaonici barem 15 minuta. Inhaliranje vrućom vodom u koju je dodato blago eterično ulje imaće isti efekat, ali pazite da prevruća voda ne opeče detetu lice i da intenzitet mirisa eteričnog ulja ne izazove glavobolju. Kod bebica svakako imajte pri ruci nosni aspirator koji će vam pomoći da izvadite višak sluzi iz bebinog nosića.

Pedijatar Ernest Moro običnom supom od šargarepe spasao živote miliona dece: Recept star jedan vek!

foto: Profimedia

Povraćanje

Zašto se simptomi pogoršavaju tokom noći?

Kod povraćanja nije pravilo da će se ono pogoršati tokom noći, ali ako se događa, preplavljuje nas strah da se ne dogodi u snu, kao i briga kako zaustaviti mučninu i dočekati jutro.

Šta učiniti?

Pre svega proverite da li dete možda ne povraća krv ili sadržaj zelene boje. Ako primetite da se upravo to događa, svakako potražite odmah lekarsku pomoć, jer se može raditi o mnogo ozbiljnijem oboljenju od obične mučnine ili želudačne groznice. Isto važi za povraćanje koje je propraćeno oštrim i jakim bolom u donjem desnom delu stomaka.

Kod "običnih" povraćanja, važno je očistiti detetu krevet i pokušati da ga smirite. Na čelo i slepoočnice mu možete staviti hladnu oblogu. Ukoliko se povraćanje ne ponovi nakon sat vremena, a dete je još uvek budno, dajte mu malo tečnosti (idealno čaj od đumbira) ili nekoliko kašičica soka od kompota kruške ili breskve. Taj sokić će smiriti nadraženi želudac i poboljšati detetu ukus u ustima nakon povraćanja, a tečnost genearlno pomaže protiv dehidracije organizma.

Noćni pribor "za preživljavanje" koji svako treba da ima

Kako biste bili pripremljeni na smirivanje i uklanjanje većine mogućih simptoma koji mogu vaše dete da zadese tokom noći, pripremite sledeći pribor ili bolje reći "opremu za preživljavanje".

U medicinskom ormariću uvek imajte:

lekove protiv bola i za snižavanje temperature (dobro se informišite unapred o dozvoljenim dozama s obzirom na uzrast i kilažu deteta)

antihistamin, kremu na bazi mentola i losion protiv svraba (takođe preporučeni od vašeg lekara)

slani rastvor u spreju ili morsku vodu u spreju

nosni aspirator

– kapi za uši protiv bolova (uz prethodnu preporuku i recept lekara)

– gel na bazi petroleja

toplomer

U kuhinji imajte:

maslinovo ulje (po mogućnosti domaće) – kompot od breskvi ili krušaka u limenci – čaj od đumbiračaj od kamilice

U dečjoj sobi imajte:

– ovlaživač vazduha (ako je potrebno) – vlažne i papirne maramice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs