Toksične lepotice

9 biljaka koje nas mogu lako otrovati: Svi ih imamo u kući, jedna može biti fatalna za decu i životinje!

Budite veoma, veoma oprezni

Enterijer
Autor:
9 biljaka koje nas mogu lako otrovati: Svi ih imamo u kući, jedna može biti fatalna za decu i životinje!
Foto: Profimedia

Kućne biljke veoma su popularne u enterijeru gotovo svakog čoveka. Ipak, sa nekima treba biti oprezan jer mogu biti otrovne ili tiho i polako narušavati ljudsko zdravlje!

1. Difenbahija

Iako je prelepa i obožavamo je zbog raskošnih, dvobojnih listova, ova biljka je jedna od najčešćih koje dovedo do toksikacije ljudskog organizma. Slučajna izloženost može dovesti do plikova u ustima, dijareje, mučnine, povraćanja, osećaja pečenja u ustima i grlu, otoka i bola.

Novembarski radovi u bašti: Evo šta sada morate da uradite za drveće, cveće i vinograd

2. Sanseverija

Poznata i kao "zmijska biljka", sanseverija je jedan od najpopularnijih izbora za dekoraciju enterijera. Ipak, ona na sebi nosi supstancu saponin, koja može biti toksična ako se unese u organizam. Čuvajte je dalje od ljubimaca jer izaziva i mučninu i povraćanje.

3. Dolar drvo

Zamiokulkas, kod nas poznatiji kao dolar drvo, može da izazove bol, iritaciju kože i otoke. Ako dođete u kontakt, isperite pogođeno područje čistom tekućom vodom i kontaktirajte lekara ako je potrebno.

Krečenje drveća u jesen: Kako zaštititi voćke i pravi recept za kreč masu

4. Aloje vera

Iako je poznata kao lekovita, aloje vera može da ima i negativna dejstva - sadrži supstance koje mogu izazvati dijareju, alergije i probleme s bubrezima.

5. Kadifa

Ako slučajno završe u telu, mogu da izazovu gastrointestinalne smetnje. Takođe mogu izazvati osip na koži.

Lako se neguje, uspeva baš svima: Najlepše jesenje cveće! (FOTO)

6. Filadendron

Sadrži supstacu kalcijum oksalat, koja može izazvati bol i teškoće sa gutanjem. Obavezno čuvajte kućne ljubimce dalje od njega.

7. Kaladijum

Divni srcoliki, šareni listovi su veoma atraktivni, ali ova biljka može da bude opasna. Kod dece i životinja može da dovede do prekomernog lučenja pljuvačke i teškoća sa disanjem, i lekarska pomoć je tada neophodna.

Zašto svaka kuća treba da ima jednu crvenu, roze i ljubičastu muškatlu: Neverovatno!

8. Zlatna puzavica

Drugo ime joj je đavolji bršljen. Izloženost može dovesti do iritacije usana, jezika i usta, prekomerno lučenje pljuvačke i povraćanje.

9. Digitalis

Ova prelepa biljka čest je gost bašta na našim prostorima, ali malo ko zna da njeni listovi, cvetovi i seme sadrže toksičnu supstancu digoksin, koja može biti fatalna za ljude i životinje ukoliko se unese u telo.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs