KAD JE U DNEVNIKU SVOG SINA PROČITALA JEZIVU PORUKU POZVALA JE POLICIJU: "Posle 1.rečenice nisam imala snage za detalje"

Mnogima je nezamisliva ideja da sopstveno dete prijavite policiji, ipak ova majka uradila je baš to

Porodica
18:37h Autor:
KAD JE U DNEVNIKU SVOG SINA PROČITALA JEZIVU PORUKU POZVALA JE POLICIJU: "Posle 1.rečenice nisam imala snage za detalje"
Foto: preentscreen/Youtube

Nikol Šubert je čistila svoj dom 2019. godine kada je naišla na dnevnik svog 17-godišnjeg sina u kojem je on napisao da je planirao da je ubije, a zatim da napadne svoju srednju školu u Vašingtonu. „Bilo je jako bolno, posle prve rečenice nisam imala snage za detalje, znala sam šta mi je činiti,“ rekla je Nikol za Dejli mejl.

Tada je donela tešku odluku: prijavila je sina policiji. To je uradila jer je bilo mnogo učenika koje je poznavala, pomislila je kakva bi to mogla biti tragedija i za njih i za njihovu porodicu, pa ni sekund nije oklevala.

Žena
foto: preentscreen/Youtube

„To je moje dete, ja sam ga rodila. Mnogo boli i sama se pitam gde sam pogrešila i kako je uopšte moguće da mu tako nešto padne na pamet." Takođe je rekla: „U tom trenutku nije se radilo samo o njemu i meni. Radilo se o celoj školi – stotini dece“.

Ova majka misli da je uradila pravu stvar za svog sina.

„Verujem da sam spasila živote. Ako postoji šansa da se spase makar jedna osoba, jedno dete, mislim da je vredno toga“, rekla je Nikol. Njen sin je uhapšen i priznao je krivicu za krivično delo pretnje bombom.

Žena
foto: preentscreen/Youtube

Prošao je mentalnu evaluaciju i završio program rehabilitacije i društveno korisnog rada. S obzirom da su masovne pucnjave u porastu, Nikol se nada da će i drugi roditelji učiniti isto, da će da osluškuju svoju decu. Roditeljima daje još nekoliko saveta:

„Očigledno je da ne možemo stalno da kontrolišemo postupke naše dece. Ko uopšte može? Ali postoje znaci da nešto nije u redu - jasno je da se ponaša čudno? Vi ste rodili to dete, vi ste ga odgajali, vi treba da znate kad sa njim nešto nije u redu!"

Plan dečaka

Objasnila je kako je pronašla dnevnik sina i tako otkrila njegov plan. Planirao je pucnjavu 20. aprila 2020. godine na 21. godišnjicu pucnjave u Columbineu, piše The Wall Street Journal. Masakr je trebalo da započne u 5 ujutru ubistvom majke i njenog dečka, a kasnije tog dana u 12:20 pucnjava na školu.

- Ubiti sve moguće, boriti se do smrti ili se ubiti nakon što je nastala najveća šteta - napisao je, prema policijskom izveštaju.

Nekoliko meseci pre

Nekoliko meseci pre nego što je otkrila dnevnik, ona je u spavaćoj sobi svog sina, za kog je rekla da je takođe bio fasciniran masovnim ubicama, pronašla nešto što je izgledalo kao cevna bomba i materijal za izradu bombe.

Nakon što je pronašla dnevnik, rekla je da ga je nosila sa sobom jedan dan dok je pokušavala da odluči šta da uradi.

- Vaš prvi instinkt je, kao roditelja, zaštititi svoje dete. Ali u tom trenutku sam se osećala kao da će biti sigurniji u zatvoru ako će zaista učiniti te stvari.

Onda je razmišljala o potencijalnim metama i shvatila da su to deca njenih prijatelja i kolega sa posla pa čak i deca koju je nekada čuvala.

Odlučila je da "preda" sina nekoliko sati nakon što je pronašla dnevnik, a policija ga je uhapsila kada se tog dana vratio iz škole.

Dok ga je privodila policija je pronašla nož koji je nosio u džepu.

Njen sin se izjasnio krivim za dva prekršaja: za uznemiravanje - nasilje u porodici i pretnju napadom ili povređivanjem imovine, iako je tvrdio da je sadržaj dnevnika samo priča koju je napisao, a ne nešto što je planirao da uradi.

Pošto mu je zabranjen povratak u školu, prošao je mentalu procenu i dobio 18 meseci društvenog nadzora i 20 sati društveno korisnog rada. Od kada je uhapšen bori se sa depresijom, planira da ide na fakultet i nema problema sa zakonom.

Nikol kaže da se nada da će ova priča osnažiti druge u njenoj situaciji da donesu teške odluke, piše "Dejli mejl".

Stil/Dejli mejl

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs