Obratite pažnju

Pet napitaka za dobro zdravlje: Kefir za nadutost, sok od nara za detoksikaciju

Sok od cvekle čisti krv, a od kelja ili spanaća pomaže u zaštiti od štetnog uticaja sunca
Fitnes & Nutricija
15:36h
Pet napitaka za dobro zdravlje: Kefir za nadutost, sok od nara za detoksikaciju
Foto: Thinkstock

Tečnosti za detoksikaciju mogu da vam smanje stomak, ubrzaju metabolizam i očiste kožu. Plus, imaćete više energije. Donosimo vam 5 ključnih stvari zbog kojih ćete želeti da pomoću ovih pića izvučete maksimum iz svog organizma.

Crveni sokovi

"Obrađeni sokovi su često prepuni šećera, koji je izvor praznih kalorija koje mogu da doprinesu oštećenju ćelija", kaže Mej Tom, nutricionista iz Kalifornije.

Međutim, sok od nara je prepun antioksidansima, uključujući elagičnu kiselinu, za koju Tom kaže da pomaže jetri u detoksikaciji. I za sok od cvekle, koji je odavno poznat u kineskoj medicini kao odličan prirodan preparat za čišćenje krvi, je nedavno utvrđeno da povećava atletsku izdržljivost. Koristite ih umereno (na primer kao sastojak u sveže ceđenom soku).

Kako da napravite sok od cvekle za bolju krvnu sliku pročitajte OVDE.

Zeleni čaj

Prepun je antioksidansima pod imenom katehini, za koje su istraživanja pokazala da mogu da smanje naslage sa stomaka i da smanje rizik za melanom.

Koje su najbolje namirnice za ravan stomak saznajte OVDE.

Povrće u tečnom obliku

Ako želite da napunite vaše telo vitaminima i antioksidansima koji uništavaju slobodne radikale zbog kojih starimo, ceđeni sokovi su idelni način za to.

"Mali broj ljudi može da pojede 2 kilograma zeleniša tokom jednog obroka", kaže Erik Helms, autor knjige The Juice Generation.

"Ali ceđenjem se uklanjaju sva vlakna, tako da se hranljive materije brže apsorbuju u vaš krvotok", dodaje Helms.

Ceđenjem sirovog povrća (prvenstveno organskog, kako bi se izbegli pesticidi) čuva se više hranljivih materija nego što je to slučaj sa njihovim kuvanjem. Kelj, spanać i ostali zeleniš imaju malu dozu šećera, a bogati su polifenolima i karotenoidima, antioksidansima koji dokazano pomažu u zaštiti od štetnog uticaja sunca.

OVDE saznajte koje su najbolje namirnice za zdravo srce.

Voda

Osim što ima 0 kalorija, postoji još jedan razlog zašto je voda neverovatna: istraživanja su pokazala da mi često pomešamo žeđ i glad,a pijenje jedne ili dve čaše pre obroka pomaže da jedemo manje što vodi do vitkijeg struka. Popijte je odmah ujutru kako biste podstakli metabolizam da bolje radi.

"Noću ne pijemo ništa satima, tako da se budimo blago dehidrirani", smatra Tom.

To može da uspori naš metabolizam. Voda takođe pomaže da se izbace toksini iz organizma. A što više otrova eliminišemo na ovaj način, manje će proći kroz kožu (inače, toksini na taj način mogu da doprinesu starenju).

Magična voda sa limunom topi kilograme - opširnije pročitajte OVDE.

Fermentisana pića

Otrovi su vodeći uzrok upala u našem telu, a kada se pojave u digestivnom traktu, mogu da dovedu do nadutosti i, samim tim, šireg struka.

Probiotici, vrsta dobrih bakterija u jogurtu, mogu da ublaže ove nevolje i da ispumpaju vazduh. Nabavite kefir, koji je na bazi mleka, i čaj kombuhu. Povrh svega, oni mogu da vam pomognu da poboljšate imunitet.

A kako kefir donosi dugovečnost, saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs