Pravilna nega kože

Ne koristite pre vremena kreme protiv bora: U dvadesetim nema potrebe za njima

Pravovremenim kontrolisanjem štetnih navika, znakove starenja u 40-im i 50-im godinama možete da dovedete na minimum, smatraju stručnjaci
Nega
16:16h Autor:
Ne koristite pre vremena kreme protiv bora: U dvadesetim nema potrebe za njima
Foto: Thinkstock

Najbolja stvar koju ljudi u 20-im i ranim 30-im mogu da učine za kožu jeste da izbegavaju cigarete, jako sunce i da redovno koriste kremu sa zaštitnim faktorom 30, upozoravaju dermatolozi.

Pušenje usporava proizvodnju kolagena zbog čega koža puca i nastaju bore. U kombinaciji sa povećanom izloženosti suncu rizik od preuranjenih bora raste 10 puta.

"Pravovremenim kontrolisanjem štetnih navika, znakove starenja u 40-im i 50-im godinama možete da dovedete na minimum. Pravilnom negom sprečićete pojavu većih bora i proširenih krvnih sudova, kao i gubitak elastičnosti", tvrdi doktor Džošua Zajhner sa njujorškog Medicinskog centra Mt. Sinai.

Kako da uštedite novac i napravite sami domaću kremu protiv bora saznajte OVDE.

Loša strana antiejdž preparata

Kozmetički giganti tvrde da antiejdžing preparati pospešuju obnovu ćelija i podstiču proizvodnju kolagena, ali za to nema pouzdanih naučnih dokaza. Budući da je reč o nezi kože, Američka agencija za hranu i lekove ne sprovodi rigorozna testiranja kao kod lekova. Glavni sastojci antiejdžing krema, liposomi, već pri prvom dodiru sa kožom se rasprše, potvrdili su danski naučnici. Oni nisu celoviti, pa ne mogu da prodru u kožu i podstaknu proizvodnju kolagena koji daje elastičnost, kako to tvrde kozmetičke kompanije. Sem toga, u 20-im godinama koža se s lakoćom obnavlja i nije joj potrebna dodatna pomoć. Antiejdžing kreme zato mogu samo da izazovu iritaciju, pojačaju lučenje ulja i da učine kožu osetljivijom na sunce.

OVDE pročitajte kako da uklonite sitne bore glinom.

Retinol i odabir prave kreme

Umesto antiejdžing preparata bolji izbor su kreme i serumi na bazi vitamina C i E, zelenog čaja, niacinamida i alfa lipoinske kiseline. Takve hidratantne kreme svode na minimum uništavanje ćelija kože koje uzrokuju sunčevi zraci i svakodnevno zagađenje.

U 20-im osim kreme za sunčanje, pomaže i retinol koji ublažava akne, vizuelno smanjuje pore, ujednačava ton kože i učvršćuje je. Valja ga postupno uvesti u dnevni režim nege, jer se koža na njega navikava. Zato je u prvim nedeljama upotrebe moguće crvenilo i suvoća. Međutim, ne preporučuju se trudnicama i ženama koje doje.

Kako da izbegnete greške pri šminkanju koje ističu bore saznajte OVDE.

Mišići slabe zbog botoksa

Preterana upotreba botoksa može da uzrokuje atrofiju mišića i da lice učini starijim nego što jeste, uprkos tome što se ne vide bore. Koža će jednostavno da se obesi, tvrde dermatolozi. Upravo se iz tih razloga preporučuje izbegavanje botoksa u 20-im godinama.

"Živimo u dobu fotošopa, zato ne čudi da devojke misle da nijedna zvezda nema bora. One uđu u ordinaciju i žele "ispeglano" lice kakvo u stvarnosti zapravo ni ne postoji", istakao je doktor Adam Fridman, dermatolog iz američkog Medicinskog fakulteta Albert Einstein.

Stručnjaci otkrivaju kako da izbacite šećer i sprečite pojavu bora. OVDE pročitajte više o tome.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs