Istraživanje

Muškarce privlači nesvakidašnji izgled, uključujući i nesavršenosti

Fenomen retkih karakteristika objašnjava to što nam ono što štrči postaje privlačno, a stil koji postane učestaliji počne da gubi na privlačnosti, pokazuju istraživanja
Zanimljivosti
18:02h Autor:
Muškarce privlači nesvakidašnji izgled, uključujući i nesavršenosti
Foto: Shutterstok

Neobičan izgled može delovati kao nesavršenost, ali upravo on čini pojedince privlačnijim u očima suprotnog pola.

Tako barem tvrdi grupa australijskih istraživača čija bi studija mogla da objasni kako i zašto se mode smenjuju. Oni su pokušali da dokažu teoriju po kojoj neke osobine postaju poželjne ukoliko ih samo mali broj ljudi poseduje.

Testirali su grupu žena kojoj su pokazali fotografije sveže obrijanih i bradatih muškaraca, zatraživši da ih rangiraju po stepenu privlačnosti. Ispostavilo se da su bradati muškarci bolje prolazili kada su bili okruženi glatko obrijanim licima, i obrnuto.

Zašto muškarci više vole seks sa starijim ženama pročitajte OVDE.

"U pojedinim slučajevima, izolovani detalj može da bude prednost", navodi se u studiji, objavljenoj u časopisu Biologu Letters. Prema teoriji o seksualnoj selekciji, ženke za parenje biraju mužjake poželjne spoljašnosti, koja se često "reklamira" ukrasima poput šarenog perja na repu pauna.

Logično bi bilo da ove poželjne karakteristike postanu dominantne u genskom fondu, a da manje poželjne varijante isčeznu.

10 razloga zašto muškarci "nestaju" iz našeg života, više pročitajte OVDE.

To se, međutim, ne dešava. Umesto toga, genetske varijacije se ponavljaju kroz generacije posebno iz razloga što u kombinaciji sa "dobrim genima" pružaju bolje šanse za preživljavanje.

Istraživači su dugo bili intrigirani ovom naizgled kontradikcijom, ali danas smatraju da bi se ona mogla donekle objasniti fenomenom retkih karakteristika, čiji je naučni termin "negativna selekcija zavisna od učestalosti".

Kod akvarijumskih gupi ribica, na primer, jedinke koje imaju najneobičnije šare imaju najviše uspeha prilikom parenja, a ujedno i žive najduže.

Iz predhodnih istraživanja proizilazi da je raznolikost boja kose u Evropi nastala upravo iz jedne ovakve selekcije, te da muškarci preferiraju smeđu kosu čim postane ređa.

Žene više ne vole mačo muškarce, više pročitajte OVDE.

Druge studije su pokazale da muškarce privlače neobična ženska lica koja im se čine "egzotičnim". Na ovim rezultatima se temelji i najnovije istraživanje koje nam daje jasniju ideju o značaju različitosti.

Studija australijskih stručnjaka ukazuje, takođe, na prednosti koje pruža moć manipulacije izgledom.

Za sve one muškarce koji hoće da budu vrhunski ljubavnici, savete mogu pročitati OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs