Korisni saveti

Malo poznate upotrebe sapuna: Odbija insekte od biljaka, ublažava njihove ubode, štiti nokte

Mešavinom pola sapuna i vode možete da sprečite ulazak insekata u vaš dom, a takođe sapunom možete da osvežite ormare, fioke i obuću
Enterijer
21:42h Autor:
Malo poznate upotrebe sapuna: Odbija insekte od biljaka, ublažava njihove ubode, štiti nokte
Foto: Thinkstock

Prvi sapun je nastao kao mešavina kuvane masti i pepela, a koristio se oko 3000 godine pre nove ere. Danas se sapun uglavnom koristi samo za pranje ruku, ali postoje brojne primene u kojima je on koristan.

OVDE saznajte kako da sami napravite domaći sapun sa limunom.

1. Tera insekte od biljaka

Izribajte polovinu sapuna, pomešajte je s vodom i napravite penušavi rastvor. Potom ga sipajte u bočicu sa raspršivačem, pa njim poprskajte donju stranu listova kako biste odbili insekte od biljaka. Isto tako, vrata, štokove i okna prozora možete da poprskate mešavinom kako biste sprečili ulazak insekata u dom.

2. Osvežava ormare i fioke

Ukoliko vam treba praktičan i jednostavan osveživač ormara, samo stavite ceo ili komad sapuna unutra. On će da spreči nastanak ustajalog mirisa u zatvorenim prostorima.

3. Ublažava ubode insekata

Bolnog ili neugodnog svraba nakon ugriza insekta rešite se tako što ćete da natrljate malo sapuna na mokru tkaninu i njome da tretirate mesto uboda. Nakon što se osuši na koži, isperite hladnom vodom.

Kako još na prirodan način možete da se rešite tegoba od ujeda insekata saznajte OVDE.

4. Uklanja mrlje

Mrlje od masti, pudera ili vina možete da uklonite ako pre pranja utrljate veću količinu vlažnog sapuna. Tek nakon što se osuši, stavite u mašinu za veš uz dodatak običnog deterdženta za veš.

A kako da se otarasite fleka ispod pazuha na vašoj garderobi pročitajte OVDE.

5. Osvežava obuću

Miomirisi obuće su rezultat znojenja i nemogućnosti pranja i provetravanja, a tome je lako doskočiti ako ostavite sapun u obući preko noći.

6. Jastučić za igle

Obmotajte sapun u običnu tkaninu ili komad platna koju ćete da pričvrstite trakom. To će da posluži kao odličan jastučić za odlaganje igala, koje nakon toga mogu lakše da se ubodu u tkaninu.

7. Lubrikant za patentni zatvarač

Ako vam na pantalonama, jakni ili torbi zapne patentni zatvarač, od jakog potezanja možete da ga uništite. Znatno je praktičnije da ga namažete ga sapunom sa zadnje strane. On će delovati kao lubrikant i pomoći će da se otpusti.

8. Štiti nokte

Pre bavljenja baštom, mehaničkih poslova i sličnih "prljavih radnji" rukama utrljajte sapun ispod noktiju. Sloj sapuna sprečiće prodiranje prljavštine duboko ispod nokta.

A koje još korisne stvari svaka domaćica treba da zna pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs