Nasledni faktor

Loše navike roditelja ostaju u DNK bebe, čak iako ste ih se odavno odrekli!

Možda sada živite zdravim životom, ali nekadašnji poroci preneće se kroz genetske kodove na vaše potomstvo
Vaše dete & vi
15:00h Autor:
Loše navike roditelja ostaju u DNK bebe, čak iako ste ih se odavno odrekli!
Foto: Shutterstock

Pušenje, alkoholizam, nepravilna ishrana i mnoge druge loše navike, čak i one kojih smo se davno rešili, prenose se sa roditelja na decu putem DNK - tvrde australijski naučnici.

Studija naučnika sa Univerziteta u Adelaidi, objavljena u časopisu Science, otkriva da ambijentalni faktori i zdravlje roditelja pre začeća imaju mnogo veći uticaj na budućnost deteta nego što se do sada mislilo.

U kakvim uslovima treba da spavate ako želite bebu, saznajte OVDE.

"Postoje nepobitni dokazi da osim gena, jajne ćelije i spermatozoidi prenose genetsko pamćenje koje se tiče loših navika, kao što je pušenje, alkoholizam, pogrešna ishrana, čak i ona kada je dotična osoba davno raskrstila sa njima" - rekla je vođa istraživanja, Sara Robertson, koja je proučila najautoritativnije studije na tom polju.

"Zdravlje novorođenčadi počinje od roditelja" - istakla je ona.

Poslednjih deset godina, naučnici su pratili način na koji se ćelijska memorija prenosi na potomstvo putem epigenitike, osnosno sposobnosti ambijentalnih uslova da aktiviraju, odnosno dezaktiviraju izraz gena, bez promene DNK i genetskog koda.

Kako carski rez može da promeni DNK deteta, pročitajte OVDE.

"Ranije se smatralo da to nije važno, da rođenje predstavlja novi početak. Istina je, međutim, da dete ne nastaje ni iz čega. Ono sa sobom nosi "zaostavštinu" stila života roditelja koja može da oblikuje razvoj fetusa i novorođenčeta" - zaključila je australijska naučnica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs