Kako preživeti i doživeti

Bračne krize i iskušenja: U 30-im godinama održite strast, u 40-im pobedite osećaj zarobljenosti

Bez obzira da li ste u 30im ili 50im godinama, nežnost u braku je recept koji pomaže da prebrodite sve nedaće
Ljubav i zavođenje
19:02h Autor:
Bračne krize i iskušenja: U 30-im godinama održite strast, u 40-im pobedite osećaj zarobljenosti
Foto: Shutterstock

Ljubav i zajedničke vrednosti kao i interesi povezuju parove. Te bi vrednosti trebale biti trajne, ali to ne znači da se sve ostalo neće promeniti. Upravo je vešto prilagođavanje promenama ključ dobrog braka zato što znači da partneri rastu i zajedničkim snagama rešavaju nadolazeće probleme.

Ukoliko se razmišljate da li da živite sa partnerom pre braka pročitajte tekst OVDE.

Brak u 20-ima

Budite otvoreni i jasni što želite u budućnosti. Pre ulaska u brak parovi najčešće pričaju o tome gde će živeti, koliko će dece imati i na što će trošiti novac, ali retko spominju ozbiljnije stvari za koje znaju da se oko njih možda neće složiti. Međutim, čim se odluče za taj sledeći korak trebali bi biti precizni i otvoreni u svojim planovima za budućnost, tvrdi američka bračna terapeutkinja Lisa Bahar.

Ako na primer želite da nastavite školovanje, a bojite se hoće li vas partner podržati, odmah to recite. Takve stvari ne treba potiskivati jer bi mogle izazvati zameranje, dodala je.

Rešavajte probleme kao par

Problemi se ne rešavaju sami i to je vrlo važno shvatiti. S time mladi bračni parovi najčešće imaju problema jer su se navikli da sve probleme rešavaju sami. U rešavanju sukoba najbolje je reći "Mislim da imamo problema, vidiš li i ti to?" - to će partneru dati prostora da podeli svoju zabrinutost, preporučuju terapeuti.

25 stvari koje morate da uradite pre braka, više o tome pročitajte OVDE.

Brak u 30-ima

Uživajte u seksu! U 30-ima partneri najčešće tačno znaju što žele, što je ujedno i izvrsna prilika za veću intimnost. Važno je partneru dati do znanja da ga želite. Poljubite ga strastveno svaki dan i napomenite mu da ne možete bez njega, to će održati plamen strasti, savetuju bračni terapeuti. Također, osim intime valja poraditi i na seksualnom životu. Rutina ga lako može uništiti i treba uložiti trud kako bi bio jednako strastven kao i na početku kad se sve činilo tako laganim. Uprkos užurbanom načinu života i nedostatku vremena, za seks treba naći vremena. To bi trebalo biti zadovoljstvo, a ne teret.

Fleksibilnost je bitna

Koliko u 20-ima treba biti precizan u svojim planovima, toliko u 30-ima treba biti fleksibilan. Normalno je da se s vremenom planovi i prioriteti promene, naročito ako dođu deca. Tada je važno sesti i porazgovarati koje od tih planova želite ostvariti, a koji su na čekanju. Najbitnije je da oboje partnera budu sretni, tvrde stručnjaci.

Brak bez seksa, šta da radite, pročitajte OVDE.

Brak u 40-ima

Udružite snage! U 40-ima su deca već najčešće u tinejdžerskim danima i nije se nimalo lako nositi sa njima, tvrdi profesorica sociologije Peper Švartc sa Univerziteta u Vašingtonu. Partneri se svađaju zbog njih, a neretko i krive jedan drugoga za probleme. Upravo je to pogrešan korak, dodaje profesorica. Važno je udružiti se i o svemu odlučivati zajedno. To će sprečiti decu da manipulišu vašim odlukama.

Zaštitite svoj brak

Deca čim odrastu traže svoju slobodu što može biti jako teška situacija za brak. Partneri mogu poželeti isto zato što se osećaju "zarobljeno" u vezi. Mogu se prisetiti kako im je bilo kad su bili solo i taj ih osećaj može poneti. Važno je o tom iskušenju raspraviti s partnerom i ne dopustiti da stvari odu predaleko.

Ovo su uvrnuti razlozi koji mogu sprečiti razvod, više pročitajte OVDE.

Brak u 50-ima

Pomaže i bračna terapija! Brojne zajedničke godine nisu garancija uspeha, pa se ne treba iznenaditi ako komunikacija odjednom postane teška. Partneri toliko naviknu jedno na drugo da više pretpostavljaju što drugi govori nego što zaista slušaju. Ako ni aktivno slušanje ne pomaže, ne treba se stiditi i tražiti pomoć treće strane, bračnog terapeuta. On može pomoći da se prisetite zašto ste se na kraju krajeva i zaljubili.

Sindrom praznog gnezda

Nakon što deca napuste roditeljski dom, parovi se jednostavno ne mogu međusobno prepoznati. Godinama im se život svodio samo na brigu o deci da su zaboravili kako je to biti par. Upravo zbog toga u tom je razdoblju razvod najčešći. Ako se nađete u takvoj situaciji, krenite malim koracima. Bavite se aktivnostima koje ne uključuju decu kako biste se ponovno povezali i pričajte o svojim osećajima. Ako ne znate što bi s njima, potražite pomoć, savetuju bračni terapeuti.

Brak ne trpi ovakvo ponašanje, više pročitajte OVDE.

Brak u 60-ima i 70-ima

Razmenjujte nežnosti! Srećni parovi ne prestaju razmenjivati nežnosti u bilo kojem periodu života bili, ali to ne znači ako su lepi gestovi prestali, da ih ne možete vratiti.

Doskočite penziji

Iako parovi svoju penziju zamišljaju kao šetnju plažom, pre toga treba razmisliti koliko je vaš brak zaista srećan. Celodnevno druženje nakon toliko godina na poslu može biti jako teško za brak. Ljudi se jednostavno odviknu jedan od drugoga, pa takva promena može biti šok. Zbog toga je važno pronaći hobi ili neku aktivnost u kojima ćete moći da budete srećni. Što ste vi srećniji i zadovoljniji sobom, to će i partner biti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs