POSLE OVE REČENICE, FROJD NIKADA VIŠE NIJE SPAVAO SA SUPRUGOM: Smatrao je da svaka žena treba da zna ovih 7 stvari

Sigmund Frojd imao je zanimljiv pogled na intimne odnose.

Ljubav
POSLE OVE REČENICE, FROJD NIKADA VIŠE NIJE SPAVAO SA SUPRUGOM: Smatrao je da svaka žena treba da zna ovih 7 stvari
Foto: Profimedia

Marta i Sigmund Frojd su bili vereni pune četiri godine. Takva su bila pravila patrijarhalnog društva početkom 20. veka. Strasti je trebalo smirivati i bile su rezervisane za prvu bračnu noć. Do tad, Frojd je svoje ljubavne frustracije oslobađao pisanjem pisama svojoj verenici. Često je u njima bio grub i ljubomoran.

Marta i Frojd su se venčali u Vandbeku, uz verski obred, bez obzira što je Frojd bio zagriženi ateista, kako bi njihov brak bio priznat u Austriji. Marta je ispoštovala verenički status i ostala nevina, dok je Sigmund, prema pričama Marije Bonaparte, njihove prijateljice, tokom dugog celibata imao bar jedan seksualni odnos.

Sigmund Frojd, Marta Frojd
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Stan u kome je bila smeštena doktorova ordinacija, bio je skromno sređen, ali sa ukusom. U njemu je Marta postepeno učila kako da vodi domaćinstvo. Za osam godina braka rodila je šestoro dece – Matildu, Žana, Olivera, Anu, Martina i Sofiju, koja je rano umrla. Iako je Marta trudnoće podnosila dobro, čak je bila i srećna, Frojd je, ipak, pokazao emancipovanost, tražeći od bliskog prijatelja Vilhelma Filisa da pronađe novu metodu kontracepcije, jer je on osetio pravu odvratnost prema najstarijem načinu prevencije neželjene trudnoće – koitusu interuptusu (ejakulacija van vagine), kome je pripisao neurozu.

Sigmund Frojd
foto: Profimedia

Rečenica posle koje nikad nije hteo da spava sa njom

"Svaki put kad si sa mnom, ja u mislima stvaram sliku drugog muškarca... Tako doživljavam svoje zadovoljstvo", izjavila je Marta Frojd svom suprugu. Nakon ove rečenice i 11 godina braka, Frojd više nikada nije delio intimne trenutke sa svojom suprugom.

Ovako je govorio o intimnim odnosima:

  • Seksualnost je svačija slabost—i snaga
  • Svaki deo tela je erotski
  • Homoseksualnost nije mentalna bolest
  • Sve ljubavne veze sadrže ambivalentna osećanja
  • Učimo da volimo iz naših ranih odnosa sa roditeljima i starateljima
  • Naša voljena osoba postaje deo nas samih
  • Fantazija je važan faktor u seksualnom uzbuđenju

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs