AMIRA SE RAZVELA OD 27 GODINA STARIJEG PRINCA, PA UPECALA MILIONERA: Kako živi najmoćnija žena Saudijske Arabije?

Princeza Amira je živi dokaz da svaka žena sama sebi može da "skroji" sudbinu. Amira bin Ajdan bin Najef je to uradila više puta. Prvo udajom za princa Saudijske Arabije, a potom i razvodom od istog

Zanimljivosti
09:47h Autor:
AMIRA SE RAZVELA OD 27 GODINA STARIJEG PRINCA, PA UPECALA MILIONERA: Kako živi najmoćnija žena Saudijske Arabije?
Foto: Profimedia

Već smo pisali o ženi katarskog emira, Mozi bint Naser, jednoj od najobrazovanijih žena u arapskom svetu. Danas vam predstavljamo Amiru bin Ajdan bin Najef al Tavel al Otaibi, ženu koja se u nemogućim uslovima izborila za sebe i druge žene Saudijske Arabije.

Amira bin Ajdan bin Najef al Tavel al Otaibi je rođena 6. novmbra 1983. godine u Saudijskoj Arabiji, u ne kraljevskom ogranku dinastije Saud.

Amiru su odgajali njena razvedena majka, baka i deda. To je obeležilo njen životni put, jer je od malih nogu Amira počela da se zalaže za prava žena u Saudijskoj Arabiji.

Kad je imala samo 18 godina, intervjuisala je princa Valida bin Talala al Suda za školske nogine. Njihov 10-minutni sastanak prerastao je u dvosatni, a devet meseci kasnije venčali su se. Amira je od princa bila mlađa 27 godina i udajom za njega postala mu je četvrta zakonita supruga.

Bila je njegova miljenica, pratila ga na svim službenim putovanjima. Međutim, par se razveo 2013. godine, a od razvoda Amira gubi pravo na status princeze.

Razlog za razvod je bio taj što princ nije mogao da "kontroliše" Amiru, te što se ona sve češće pojavljivala u medijima i javno borila za prava žena.

Danas Amira nije više princeza i ne pripada kraljveskoj kući svog bivšeg muža al Sauda.

Međutim, ona je svoju sudbinu više puta preokrenula. Naime, nakon što se razvela od princa, Amira je diplomirala na prestižnom američkom univerzitetu poslovnu administraciju.

2018. godine upoznaje milijardera iz Emirata, Kalifu bin Butija al Muhairija i to u Parizu. Par se ubrzo venčava, a 2019. godine su dobili sina Zajeda.

Amira je oduvek imala jedan cilj: osnažiti žene! Imajući to na umu Amira je sa (sada već pokojnim princom Filipom) otvorila Centar za islamske studije u Kembridžu, gde je primila i medalju za filantropiju.

I dalje je u dobrim odnosima sa bivšim suprugom i na čelu je mnogih dobrotvornih organizacija otvorenih dok je još sa njim bila u braku.

Uvrštena je u 100 najmoćnijih arapskih žena za 2012. godinu.

1 / 9 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs