Priča o velikom umetniku i duhu Beograda

Treći festival Momin krug posvećen Kaporu

Odavanje priznanja stvaralaštvu srpskog slikara i pisca biće održano 6. i 7. septembra na Adi Ciganliji
Događaji
21:42h Autor:
Treći festival Momin krug posvećen Kaporu

U čast proslavljenog srpskog pisca, Mome Kapora, biće održan festival "Momin krug". Prve večeri kod skulpture "Dafne" na Adi Ciganliji gostovaće kamerni teatar Madlenianum sa predstavom "Gala i Dali" i biće prikazan video-zapis samog Kapora, nastao 1993. godine na Adi, a na kraju će kao specijalni gosti svirati "Bajaga i instruktori".

Drugog dana biće održan ključni segment - vodič kroz Beograd simboličnog naziva "Gluvarenje sa Kaporom", najavili su danas organizatori.

Vodič prati vidljive i nevidljive tragove, koje je Kapor ostavljao provodeći vreme na mnogim adresama, ostavljajući svojim životom i delima priču koliko o sebi, toliko i o duhu Beograda.

Pored Ade, koja i dalje predstavlja ključnu tačku ove manifestacije i Kaporovu nezaobilaznu inspiraciju, ove godine posebna pažnja poklanja se Neimaru - kraju u kome je odrastao i gde je proveo poslednje godine života.

Na kući, u kojoj je živeo i gde se danas nalazi Zadužbina biće otkrivena spomen-ploča, koju je obezbedila Opština Vračar, a tura se završava se u "Konobi" u Braničevskoj.

Književnica Mirjana Bobić-Mojsilović, krećući se od početne do krajnje tačke Kaporovim tragom kroz Beograd, čitaće i pričati njegove priče i otkrivati prepoznatljiv Kaporov svet.

Vodič kroz Beograd omogućila je Zadužbina u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda. Zamišljen je kao buduća stalna tura koja će se odvijati tokom godine.

U isto vreme na Adi će se održavati program za decu i omladinu - likovna kolonija "Nestle Mali Momin krug". Učesnici manifestacije, uzrasta od 7 do 16 godina, donose kretivnost, pokret, maštu, različita slikarska umeća koja će pokazati na trotoarima i u prirodnom prostoru ispred skulpture Dafne.

Na programu su i performans dereglija na Savi, slikanje akrilicima na platnu, "Pričaonica" - interaktivno čitanje Mominih dela deci oštećenog sluha. Za taj deo programa pomogli su Sekretarijat za sport i omladinu Beograda i Ministarstvo kulture Srbije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs