1 korak koji treba da uradite ako vas ujede zmija: Ovo je prah od kojeg gmizavci beže, pospite ga oko kuće i ne brinite

Izuzetno visoke tepmerature naterale su gmizavce da ranije izađu iz svojih skrovišta pa je sve više informacija o pojavi zmija

Lifestyle
1 korak koji treba da uradite ako vas ujede zmija: Ovo je prah od kojeg gmizavci beže, pospite ga oko kuće i ne brinite
Foto: Profimedia

Koji je to prvi korak koji morate da uradite, ukoliko vas ujede zmija?

  1. Nikako ne smete krenuti u lov za zmijom zbog rizika od dodatnog ugriza.
  2. Samo ako je zmija ubijena, tada je poželjno doneti je u bolnicu radi tačne identifikacije, što mnogo utiče na terapijski postupak.
  3. Na mestu ugriza se obično vide dve ubodne ranice od zmijskih zuba, međusobno udaljene oko 6 do 8 mm, premda je moguće da postoji i samo jedna ranica ili čak samo ogrebotina. Nalaz ranice ne znači da je otrov sigurno ubrizgan u telo.
  4. Ako zmija nije otrovnica, ranu treba obilno isprati vodom, namazati antibiotskom mašću i zamotati zavojem. Treba proveriti kada je osoba poslednji put vakcinisana protiv tetanusa, pa ako je prošlo više od 5 godina, potrebno je ponoviti vakcinu.
    Zmija
    foto: Shutterstock

  5. Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrižena osoba mora strogo da miruje, tj. treba izbegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna rana treba imobilizovati.
  6. Nikako nemojte da isisavate otrov iz rane!
  7. Podvezivanje iznad ugrizne rane takođe nije preporučljivo i ne primenjuje se jer može dovesti do komplikacija. Eventualnu kompresiju izvode posebno edukovani zdravstveni radnici u vanrednim slučajevima.
  8. Led se ne sme stavljati na ranu.
  9. Neophodno je hitno prevesti ugriženu osobu u bolnicu.

Obično se žrtve ugriza zmije hospitalizuju, bez obzira da li je zmija otrovna ili ne.

Zmija
foto: Shutterstock

Protivotrov za zmijski ugriz se daje isključivo u bolničkim uslovima intravenski, i to samo kada je strogo indikovan, budući da sam serum može izazvati ozbiljne, pa čak i po život opasne reakcije.

Kako odbiti zmije od vašeg dvorišta

Stručnjaci navode kako je sumpor prah potrebno posuti po dvorištu (kupuje se u poljoprivrednim apotekama), ali ukoliko pokisne on gubi svoje dejstvo. Znači, ukoliko sumnjate da se oko vaše kuće kreću zmije, kupite sumpor prah i pospite ga oko kuće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs