Česte greške

EVO ZAŠTO VAM JELO NE USPEVA: Ne pecite zaleđeno meso, a povrće uvek seckajte na jednake komade

Da bi meso bilo sočnije, neka obavezno odstoji nekoliko minuta nakon pečenja

Lifestyle
Autor:
EVO ZAŠTO VAM JELO NE USPEVA: Ne pecite zaleđeno meso, a povrće uvek seckajte na jednake komade
Foto: Shutterstock

Često vam se dešava da vam se kuvanje pretvori u potpunu katastrofu, a hrana češće završi u kanti za smeće nego na stolu? Ne očajavajte, već obratite pažnju na neke od najčešćih grešaka prilikom pripreme obroka, da biste ubuduće mogli da ih izbegnete.

Baka, Unuka, Kuhinja, Kuvanje
foto: Shutterstock

Ne koristite šerpe i tiganje u pravoj veličini

Ovo je jedna od najčešćih grešaka koja se pravi u kuhinji. Iako vam se možda čini da je lakše oprati manji tiganj, korišćenje premalih posuda za kuvanje može da upropasti ceo obrok. Osnovno pravilo je: što je posuda u kojoj kuvate veća, jelo će ispasti bolje!

Ne čitate recept

Vrlo često se događa da počnemo da kuvamo pre nego što pročitamo recept do kraja. Međutim, neka malo komplikovanija jela zahtevaju dobru pripremu. Kada ne planirate, u kuhinji nastaje haos, a događa se i da se jedno jelo ohladi dok se drugo još uvek kuva. Zato prvo pažljivo pročitajte recept, pripremite sastojke i napravite dobar plan.

Radite više stvari odjednom

Dok kuvate, pokušavate više stvari da obavite odjednom, pa u isto vreme usisavate ili punite mašinu vešom. A onda se na šporetu desi katastrofa. Zato svi kuvari savetuju da, dok kuvate, nikada ne radite više stvari odjednom, već da se tada posvetite samo pripremi jela!

torta od oraha i meda
foto: Shutterstock

Ne mešate testeninu

Ako testeninu samo ubacite u vodu koja vri i, kada izgleda kuvano, samo je istresete u cediljku, ne radite dobro jer ju je tokom kuvanja potrebno lagano promešati. Ako to preskočite, obrok bi mogao da se pretvori u lepljivu smesu.

Pečete hladno meso

Pre nego što meso stavite da se peče, obavezno ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi, a to se posebno odnosi na velike komade. Ovaj trik se često ne navodi u receptima jer se podrazumeva da ga znate. Međutim, ako preskočite ovaj korak, meso se neće ravnomerno ispeći.

torta od oraha i meda
foto: Shutterstock

Jedete meso čim ga izvadite iz rerne

Pečena piletina ili šnicle pečene u rerni izgledaju primamljivo, ali ne bi ih trebalo odmah servirati. Ako meso isečete odmah po vađenju iz rerne, iscureće svi njegovi sokovi i biće suvo. Zato ga nakon pečenja obavezno ostavite da odstoji nekoliko minuta.

povrce
foto: Shutterstock

Neravnomerno naseckano povrće

Ako ste isekli povrće u nekoliko različitih veličina, ono neće moći ravnomerno da se kuva ili peče. Zato odlučite da li želite veće ili manje komade i iseckajte ga ravnomerno, na kockice, kružiće ili štapiće. Pored toga što će biti lepo skuvano, jelo će bolje izgledati.

Sve kuvate na najvišoj temperaturi

Hrana se po pravilu kuva na niskoj ili srednje jakoj temperaturi, a najviša se koristi samo u posebnim slučajevima. Najvišu temperaturu treba koristiti samo kada želite da nešto kratko propržite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs