Nezamenjljiva

Lepota je u glini: Izbelite zube i uklonite sitne bore!

Koristi se za spoljnu i unutrašnju upotrebu. Odlična je kura za čišćenje organizma, a koristi se u korist lepote u vidu maski za kožu i kosu, a pokazala se odlično i kod prirodnog izbeljivanja zuba
Nega
14:00h Autor:
Lepota je u glini: Izbelite zube i uklonite sitne bore!
Foto: Shutterstock

Lekovita i blagotvorna svojstva gline su vekovima već poznata. Koristi se kao prirodno sredstvo za negu lica i tela, ali i za čišćenje organizma od toksina i podizanje imuniteta.

Glina je aktivna prirodna materija koja oslobađa telo od svih nečistoća. Deluje tamo gde je upala, gde su obolele ćelije i pri tom upija, drenira, a zatim eliminiše nečistoće iz tkiva, krvi i limfe. Toliko očisti organizam da na kraju osoba izgubi i neugodan miris znoja! Zelena glina deluje protivupalno i antibakterijski, reguliše prirodnu radioaktivnost tela, sadrži mineralne soli i oligoelemente.

Isprobajte detoks kupku, više u tekstu OVDE.

Ona je vekovima u upotrebi i kao prirodno sredstvo za negu kože lice i tela. Budući da pomaže regeneraciji kože, odlična je i za lečenje raznih promena na koži čineći je nežnom i glatkom, a pri tom umanjuje bore. Glina se najčešće upotrebljava kao maska za lice ili dodatak kupkama, kada služi za opuštanje celog tela. U tom slučaju, osim što kožu čini nežnom i elastičnom, otklanja umor i stres.

Takođe, glina se koristi za lečenje mnogih bolesti – otklanja probleme sa varenjem, reguliše anemiju, arteriosklerozu, a smatra se jednim od najefikasnijih sredstva za čišćenje organizma. Dokazano je da unošenje gline u organizam povećava otpornost na otrove i podiže imunitet.

Iako glina može biti crvena, žuta, plava i bela, najširi spektar delovanja ima upravo zelena. Glina se u vidu obloga može nanositi hladna i topla, ali kada se radi o bolovima usled reumatizma, lumbaga, išijasa i sličnog, glinu treba zagrejati.

Maska za uklanjanje mitesera, više pročitajte OVDE.

Kako koristiti glinu za unutrašnju upotrebu

Glinu za unutrašnju upotrebu (za jelo tj, piće) možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Prilikom pripreme se mora koristiti isključivo drvena kašika. Glinu nikad ne treba pripremati u metalnim posudama i metalnim priborom, a jednom iskorišćena glina se ne sme više koristiti.

Staviti uveče jednu kašičicu gline u prahu u 1,5dl mineralne ili prokuvane vode da odstoji do ujutro.

Prva nedelja - Glina se pije ujutro, na tašte, ne mešajući je (ostaviti talog na dnu čaše).

Druga nedelja - Glinena voda se pije ujutro na prazan želudac, a prethodno se promeša drvenom kašikom i ostavi da malo odstoji.

Treća nedelja - Pošto se promeša drvenom kašikom, rastvor gline u vodi se popije odmah, na tašte. Prva kura glinom traje tri nedelje. Nakon pauze od nedelju dana, započinje druga kura.

Sledeća kura glinom primenjuje se tokom promene godišnjih doba. Vremenski razmak između uzimanja lekova i gline mora biti najmanje dva sata. Ne ostavlja nikakve hemijske zaostatke u organizmu, pa se smatrati ekološkim proizvodom. Negativni efekti gline praktično su nepoznati.

Hranljiva maska za lice od šargarepe, više pročitajte OVDE.

Glina u službi lepote

Maske, obloge i pakovanja od gline smiruju upale kože, odstranjuju akne, mitesere, sprečavaju crvenilo i fleke, poboljšavaju formiranje kolagena i elastina koji su važni za što duži izgled mlade i sveže kože.

- Pomešati 2-3 kašičice gline sa nekoliko kapi limunovog soka i negazirane mineralne vode da se dobije homogena smesa. U nju se može dodati i maslinovo ili bademovo ulje. Smesu naneti na čisto lice i držati 20-30 minuta. Umiti lice negaziranom mineralnom vodom i naneti hidratantnu kremu.

- Kadu za kupanje napuniti vodom temperature 38ºC i dodati tri do četiri kašike gline. U kadi treba ostati najviše 15 minuta. Ovakva kupka ima izuzetno blagotvorno delovanje na čitav organizam jer relaksira, otklanja umor i stres, a koža tela postaje glatka, mekana i elastična.

- U kombinaciji sa maslinovim uljem, glina služi za regeneraciju iskrzale i oštećene kose i protiv njenog opadanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs