Korisno znati

Posteljinu treba menjati svake druge nedelje, krpe svaki dan, sunđer na 14 dana

Poznato je da nehigijenski uslovi mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, od astme i hronične kijavice do ekcema
Enterijer
12:34h Autor:
Posteljinu treba menjati svake druge nedelje, krpe svaki dan, sunđer na 14 dana
Foto: Thinkstock

Od učestalosti zamene i obnavljanja predmeta koje svakodnevno koristimo u domaćinstvu zavisi i čistoća našeg okruženja. Ukoliko to ne činimo redovno, utoliko ćemo svakodnevicu deliti s mnoštvom različitih mikroba, grinja i prašine, što svakako šteti zdravlju. Poznato je da nehigijenski uslovi mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, od astme i hronične kijavice do ekcema, piše Lisa.rs.

Rezultati nedavno sprovedene ankete pokazuju da skoro petina ljudi ne pere zube, posteljinu menja jednom mesečno ili ređe, a iste sunđere i krpe koristi mesecima...

OVDE saznajte 10 osnovnih Feng Šui saveta - 4. je posebno važan.

Ima i prevelikih čistunaca, koji idu u drugu krajnost i posteljinu menjaju svakog drugog dana! Preteruju i jedni i drugi, zar ne?

Pitali smo stručnjake za zdravlje i higijenu u kojim bi intervalima trebalo menjati posteljinu i druge tkanine u spavaćoj sobi, kupatilu i kuhinji. Evo njihovih odgovora.

Posteljina - svake druge nedelje

Ovakav turnus u normalnim uslovima je sasvim dovoljan. Pošto trećinu života provedemo spavajući, izuzetno je važno da posteljina bude čista. S tela svakodnevno otpadaju milioni ćelija kože, koji ostaju u krevetu. Osim toga, prljava posteljina može pogoršati simptome alergije, astme i kožnih bolesti. Na posteljini, kao i u ostatku doma, svakodnevno se sakuplja prašina koja sadrži brojne štetne materije. Onaj ko se dosta znoji ili spava nag, posteljinu bi trebalo da menja jednom nedeljno, i to kompletno – čaršav, jastucnice i navlaku za jorgan. Kada je čovek bolestan, takođe je bolje da se posteljina menja cešce. I još nešto: jastuci i dušeci moraju redovno da se provetravaju.

OVDE saznajte koje elemente treba da imate u spavaćoj sobi, a šta odmah da izbacite.

Rukavice za kupanje - na svaka tri do četiri dana

Kod rukavica za kupanje ključno je za šta ih koristite. Rukavice za pranje gornjeg dela tela posle kupanja treba dobro da isperete, okačite da se osuše i posle tri-četiri dana odložite u prljav veš. Ukoliko se koriste za negu intimne zone, trebalo bi da ih menjate posle svake upotrebe i perete na temperaturi od 60 stepeni ili višoj.

Kako do čistog kupatila za desetak minuta - bez muke!

Jorgani i ćebad - svakih šest meseciSve vrste prekrivača sadrže veliku količinu živih i mrtvih grinja, ljuspice kože, zrna polena, znoj, te su stoga velika pretnja zdravlju. Prekrivače koji ne mogu da stanu u vešmašinu odnesite na hemijsko cišćenje i to obavezno učinite dva puta godišnje.

Prostirke u kupatilu - jednom mesečno

Prostirke pored kade i tuš-kabine, po kojima ne hodate u cipelama i koje redovno istresate, trebalo bi da menjati na svake tri-četiri nedelje. Da biste zaštitili gumiranu stranu, najbolje je da koristite prašak za pranje finog veša.

OVDE pročitajte kako da preuredite kuhinju uz minimalne troškove.

Kuhinjske krpe - svakog ili svakog drugog danaKrpe za brisanje sudova možete koristiti dva dana – samo ako ih odmah posle upotrebe okačite da se suše. U suprotnom, odmah ih bacite na pranje jer su najveći izvor zaraze. Pune su bakterija s ruku i iz hrane i skoro uvek vlažne, što je savršena podloga za njihovo razmnožavanje. Ako ste u mogucnosti, koristite papirne ubruse. Pamučne krpe za sudove perite u vešmašini na temperaturi od 60 do 90 stepeni.

Peškiri - dva puta nedeljno

Koliko dugo možete da koristite peškir za kupanje, zavisi od navike pranja veša i od toga koliko se brzo peškiri suše. Trebalo bi da ih menjate dva puta, ali obavezno je makar jednom nedeljno. Ne dozvolite da počnu da vonjaju, jer se mikrobi, koji su za to odgovorni, vrlo brzo razmnožavaju u vlažnom okruženju. Posledica mogu da budu infekcije, posebno kože, koje se mnogo brže šire preko peškira. Perite ih na temperaturi od najmanje 60 stepeni, a svaki član porodice treba da ima i koristi svoj peškir.

OVDE saznajte 5 saveta za čistu i mirišljavu kuhinju - frižider bez mirisa, ostava bez insekata.

Krpe za čišćenje - posle svake upotrebeSve vrste tkanina s kojima perete, brišete i ribate, treba da stavite u vešmašinu posle svake upotrebe. Perite ih na 60 stepeni sredstvom za pranje rublja.

Sunđeraste krpe - na 14 dana

Mesto gde vreba najviše bakterija svakako je kuhinja. Nije ni čudo što su sunđeraste krpe, tzv. truleksi mesta s velikim brojem bakterija, između ostalog, i ešerihijom koli, koja je često prisutna na svežem mesu. Meki sunđeri za pranje sudova su još gori. Iz tog razloga sunđeraste krpe i sunđere posle svake upotrebe treba da operete sredstvom za pranje sudova, dobro ih isperete i ostavite da se prosuše do sledeće upotrebe. Posle dve nedelje mesto im je u kanti za smeće.

OVDE preuzmite recept za pripremu napitka protiv ešerihije koli.

Dušeci - jednom mesečnoIako toga nismo svesni, naše telo se znoji i tokom noci. Dušek upija vlagu i postaje idealno mesto za razmnožavanje bakterija. Samo na jednom dušeku nalazi se više stotina hiljada grinja, čiji izmet može da izazove astmu. Tu svakako treba dodati i perut iz kose i čestice kože. Dušek treba usisavati jednom mesečno, na šest meseci treba ga prevrnuti, a svakih deset godina priuštite sebi nov.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs