Uključite ga u ishranu

Kelj kao riznica zdravlja: Bori se protiv raka, sprečava osteoporozu, reguliše visok pritisak!

Ova lekovita namirnica snabdeva kosti kalcijumom bolje nego mlečni proizvodi, pa tako sprečava oboljenja koštanog sistema, a uz to je i niskokaloričan i bogat esencijalnim materijama
Fitnes & Nutricija
16:46h Autor:
Kelj kao riznica zdravlja: Bori se protiv raka, sprečava osteoporozu, reguliše visok pritisak!
Foto: Shutterstock

Mnogi se pitaju u čemu je tajna kelja, tog veoma hranjivog, lisnatog povrća, koje se nalazi na top lestvici najzdravijih lekovitih namirnica.

Kelj je odličan izvor vitamina A i C, kalcijuma, gvožđa, luteina i prehrambenih vlakana. Sadrži velike količine kalijuma, a čak sedam puta je bogatiji beta karotenom od brokolija.

A zašto bi trebalo da uvedete brokoli u svoju ishranu, otkrijte OVDE.

Još jedna dobra strana kelja jeste i to što je siromašan kalorijama! Prednost mu je i to što se može pripremiti na raznovrsne, a vrlo ukusne načine.

Mladi kelj

I dok je kelj lisnati brat kupusu, za one kojima njegov ukus baš ne leži, rešenje je mladi kelj. Ovo izuzetno zdravo povrće sadrži ugljene hidrate, prebiotike (neprobavljivih sastojaka hrane koji služe kao hrana korisnim bakterijama), vitamine i minerale u velikim količinama. „Hranjenje“ blagotvornih bakterija prebioticima, omogućava im da „nadrastu“ potencijalno štetne bakterije i na taj način pogoduju zdravlju domaćina.

Mladi kelj je lakši za probavu od starije varijante, jer su njegova vlakna više topiva u vodi i ima manje celuloze nego „stari“ kelj. Mladi kelj može da se konzumira svež kao salata.

OVDE pročitajte zašto je dobro jesti salatu za doručak.

Lekovita svojstva

Kelj pripada porodici kupusnjača u koju spadaju i brokoli, kupus i karfiol. Sadrži bolje iskoristiv oblik kalcijuma nego mlečni proizvodi, a sadrži i veći postotak kalcijuma po kaloriji u odnosu na mleko. Kalcijum u kelju dolazi u kombinaciji sa magnezijumom, koji je neophodan da bi se kalcijum iskoristio u organizmu.

Takođe, kelj je jedan od najboljih izvora vitamina K, a upravo vitamin K regulše hoće li uneseni kalcijum biti raspoređen u kosti, ili će ostati u krvotoku i nataložiti se na neko oštećeno mesto u krvnim sudovima. Zato se redovna konzumacija kelja smatra jednim od najefikasnijih načina sprečavanja osteoporoze.

A kako možete pripremiti smuti koji sprečava osteoporozu i upalne procese, saznajte OVDE.

Kelj ima i snažna antioksidativna svojstva, i deluje protivupalno. Vitamin K u kelju podstiče zgrušavanje krvi, štiti srce i pomaže u izgradnji jakih kostiju. Visoki udeo kalijuma svrstava ga u grupu namirnica koje se preporučuju osobama s visokim krvnim pritiskom.

Preventivno delovanje protiv raka

Preventivna svojstva kelja povezana su s velikim koncentracijama dve vrste antioksidanata, karotenoida i flavonoida. Od karotinoida, značajni su lutein i beta karoten, koji imaju antioksidativna svojstva i smanjuju rizik od razvoja katarakte, ateroskleroze i hroničnih opstruktivnih bolesti pluća.

Što češće na jelovniku

Svakako se preporučuje da uključite kelj što češće u ishranu, bilo da se koristi lišće ili glavice raznih sorti. Stariji kelj potrebno je skuvati jer je svež teško svarljiv. Kelj se najčešće priprema i najbolji je kuvan u slanoj vodi.

Kako previše soli utiče na vaš organizam, saznajte OVDE - nisu samo bubrezi u pitanju!

Tradicionalni način pripreme uključuje kuvanje u slanoj vodi 40 minuta, dok u potpunosti ne smekša. Kelj se može dodati supama i kuvanim jelima, često se priprema u kombinaciji s krompirima i ječmom.

U kombinaciji sa belim pasuljem i kobasicom predstavlja tradicionalno portugalsko jelo. Kelj se može začiniti belim lukom, maslinovim ili susamovim uljem, sokom od limuna, cimetom, ribizlom ili preprženim semenkama bora.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs