Čuva se godinu dana u kući

Jaje - čuvarkuća: Uskršnji običaji vezani za farbanje jaja!

Čuvarkući se pripisuju magijske moći, čuva se godinu dana u kući nakon toga je neko zakopava u baštu a neko baca u reku
Zanimljivosti
23:14h Autor:
Jaje - čuvarkuća: Uskršnji običaji vezani za farbanje jaja!
Foto: Thinkstock

Boja Uskrsa je crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, i običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva „čuvarkuća“, čuva se cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

Čuvarkući se pripisuju magijske moći, tera zle sile i demone od kuće i ukućana.

Jaja se farbaju uglavnom na Veliki petak mada se u nekim krajevima farbaju četvrtkom, koji se takođe naziva Veliki.

U nekim krajevima Srbije, običaj je da se čuvarkuća do Uskršnjeg jutra čuva, zatim se stavlja u činiju sa vodom a onda se tom vodom umiju ukućani, naročito deca, kako bi bili zdravi i rumeni. Običaj je takođe da se na uskršnje jutro deca „pomiluju“ crvenim jajetom po čelu kako bi bila zdrava, a ovaj čin istovremeno simbolizuje krštenje.

Običaj je da se oni koji su postili, na dan Uskrsa, omrse prvo jajetom. Tri dana, koliko Uskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posetu se ne ide bez usršnjih jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posetu a da vam nije doneo jaja.

Jaje kao simbol Uskrsa

Ovo datira još od vremena kada je Marija Magdalena caru Tiberiju poklonila jaje govoreći mu da je Isus vaskrsao, ali simboliše i nov život, snagu života, jer pile samo iznutra razbija ljusku i izlazi na svetlost dana. Jaje je simbol života.

Šta sa uraditi sa jajetom koje je bilo čuvarkuća godinu dana?

Čuvarkuća se čuva sve dok se ne išara novo jaje sledeće godine, jer se za njega veruje da čuva kuću od spoljnih nesreća. Kad se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs