Korisno znati

Izbegnite preranu smrt: 4 faktora određuju vaš životni vek

Nučnici u novoj studiji navodeći kako se izbegavanjem četiri loše navike, ipak, može produžiti životni vek
Lepi & Zdravi
14:58h Autor:
Izbegnite preranu smrt: 4 faktora određuju vaš životni vek
Foto: Thinkstock

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Preventative Medicine životni vek moguće je produžiti ako se izbegavaju četiri loše životne navike: pušenje, alkohol, loša ishrana i neaktivnost.

U istraživanju naučnika sa Univerziteta u Cirihu učestvovalo je 16.721 ljudi, u uzrastu od 16 do 90 godina. Svrha istraživanja bila je utvrditi kako zdrave životne navike izgledaju izražene u brojkama i dokazati kako izbegavanje nezdravih faktora može doprinieti produžetku očekivanog životnog veka.

OVDE saznajte koja četiri pravila u ishrani morate da poštujete da biste doživeli stotu!

Istraživanje je pokazalo da je pušenje definitivno najveći faktor rizika, a pušači imaju 57 odsto veći rizik od prerane smrti. Takođe, ljudi koji ne izbegavaju nijednu od četiri loše životne navike imaju dva i po puta veći rizik od prerane smrti.

OVDE saznajte najbolji savet za dostojanstveno starenje od 65-godišnje Linde Rodin.

"Bili smo prilično iznenađeni dva i po puta većim rizikom od prerane smrti koji stvaraju ova četiri faktora kada se kombinuju. Na primer, verovatnost da 75-godišnji muškarac, koji ne izbegava nijedan od ova četiri rizična faktora, doživi sledećih deset godina je samo 35 odsto. Ali, ako ta ista osoba izbegava navedene rizične faktore šanse za duži život iznose čak 67 odsto, govori naučnik.

Osim toga, uticaj nezdravog načina života povećava se sa godinama. Za osobe stare između 45 i 55 godina koje puše, piju alkohol, ne vežbaju i nezdravo se hrane efekt negativnih faktora znatno je manji nego kod osoba od 65 do 75 godina. Izgledi da osoba od 75 godina koja živi zdravo doživi sledećih deset godina iznose 67 odsto.

Savet: jedite zdravo, vežbajte i odreknite se poroka i telo će vam biti zahvalno u kasnijim godinama.

Ne dopustite da vam koža prerano ostari - OVDE saznajte korisne rutinske navike za negu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs