Korisno znati

Iritacije nosa i grla, neprijatne glavobolje: 5 efikasnih načina da izlečite prehladu bez lekova!

Prehladu izazivaju virusi, a ne bakterije, zbog čega na putu do ozdravljenja treba eliminisati lekove i telu priuštiti prirodan način lečenja
Medicina
14:54h Autor:
Iritacije nosa i grla, neprijatne glavobolje: 5 efikasnih načina da izlečite prehladu bez lekova!
Foto: Shutterstock

Nagle promene temperature kojima smo izloženi poslednjih nedelja uzrokovale su kod mnogih borbu s prehladom. Iritacije nosa i grla, te neugodne glavobolje teraju nas da posegnemo za lekovima, dok nemali broj obolelih u želji za brzinskim oporavkom poseže i za antibioticima.

Međutim, takav način lečenja uzrokuje potpunu neravnotežu u telu jer prehladu izazivaju virusi, a ne bakterije, zbog čega na putu do ozdravljenja treba eliminisati lekove i telu priuštiti prirodan način lečenja.

OVDE preuzmite recept za eliksir zdravlja od limuna, đumbira i meda.

1. Obilje voća i povrća

Virusi su najčešći uzočnici prehlada i s obzirom na to da nisu živi, potpuno ih je pogrešno lečiti antibioticima. Najbolji način borbe s prehladom je sprečiti zarazu, što se postiže jačanjem imunog sistema i to pomoću obilja voća i povrća i začina koji u sebi sadrže prirodne oblike minerala, vitamina i antioksidansa.

OVDE saznajte kako da ojačate imunitet cele porodice - napravite vitaminsku bombu.

Obilje vitamina C neophodno je u razdoblju kada se virusi razuzdaju, a osim u pomorandži možemo ga naći i u drugom voću i povrću - više o tome saznajte OVDE. Važno je s menija u potpunosti skloniti masnu hranu i konzumirati samo obroke koju su prošli minimalnu termičku obradu.

2. Odmor

Odmor je u razdoblju prehlade neophodan - nemojte da se zavarate činjenicom da je samo virusna upala u pitanju. Naime, ukoliko snažan kašalj ne odležite, posledice vas mogu prikovati za krevet i narednih dana. Stoga, priuštite sebi dva dana odmora u krevetu i preznojavanje pomoću kojeg će upala iz tela lakše izaći.

3. Udvostručen unos tečnosti pojačane prirodnim začinima

Pojačan unos tečnosti, čajeva i vode tokom prehlade mora biti dvostruko veći nego dnevna redovna mera. Naime, voda brani telo od virusa odražavajući ćelije čistim i optimizujući sve njegove funkcije. Pri pojačanom unosu tečnosti se ne misli samo na obično ispijanje vode - poznata pileća supa spas je u situacijama kada telo popušta pred navalom virusa jer sadrži aminokiselinu cistein.

OVDE preuzmite 8 recepata koji će vam omiliti vodu!

Ona se oslobađa kuvanjem mesa, a slična je brojnim preparatima na gotovo identičnoj hemijskoj bazi koje prepisuju lekari. U supu za pojačan efekat pročišćenja disajnih puteva preporučuje se da dodate svež luk, malo đumbira ili prstohvat čili papričice.

4. Pravilno izduvavanje nosa

Izbacivanje nakupljene sluzi iz nosa neophodno je u lečenju prehlade, ali ono ne sme biti agresivno. Naime, prilikom snažnog potiska sluzi događa se da se deo bacila seli u ušne kanale što uzrokuje jake upale uha.

Kako bi sprečili pogoršanje prehlade, preporučuje se izbacivanje sluzi potiskom kroz jednu nozdrvu, na način da drugu prstom držite začepljenu.

5. Prirodni eliminatori virusa iz dosajnog sistemaSlana voda pomoći će kod uklanjanja virusa iz nosa, a možete da je pripremite sami kod kuće - 2 dcl vode prokuvate, ohladite, pa dodate 1/4 kašičice morske soli i jednaku količinu sode bikarbone. Sve dobro izmešajte, te kapaljkom u svaku nozdrvu ukapajte slanu mešavinu, ostavite da isteče i ponovite isto najmanje tri puta dnevno.

Šta sve može čudesna soda bikararbona saznajte OVDE!

Beli i crveni luk poznati su prirodni dekongestivi, a sami možete da pripremite čaj od luka. Četiri velike glavice potrebno je skuvati u 2 litre vode, nakon kuvanja od sat i po vremena dobijeni napitak procedite i vratite na vatru, te prokuvajte još kratko uz dodatak ¾ kašičice meda. Konzumirajte toplo tokom dana dok ne ispijete dobijenu količinu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs