Osnovne potrebe

Indija: Ko nema toalet u kući ostaće bez žene

Nedostatak toaleta u kući bio je razlog da se nekoliko novopečenih nevesta vrati svojim roditeljima jer je, kako ističu, veoma neprijatno da zbog osnovnih potreba odlaze u polje, na šta su bile primorane
Vesti
10:36h Autor:
Indija: Ko nema toalet u kući ostaće bez žene
Foto: Thinkstock

Šest novopečenih nevesta iz jednog sela u indijskoj državi Utar Pradeš vratilo se roditeljima jer im muževi u svojim kućama nisu obezbedili toalet.

Mlade žene iz sela Kesija, u distriktu Kušinagar, rekle su da će se vratiti samo ukoliko im supruzi sagrade pristojne toalete u kući.

Kako prenosi BBC, polovina od 1,2 milijarde stanovnika Indije nema nužnik u kući. Problem je posebno drastičan u ruralnim sredinama, a ponajviše pogađa žene.

Gudija, jedna od "pobegulja", izjavila je za BBC, da je veoma nezgodno odlaziti u polja zbog nužde.

"Moji roditelji imaju toalet kod kuće, ali u kući mog supruga Rameša Šarme ga nema. Nezgodno je izlaziti napolje, zato sam se svađala s njim i vratila se roditeljima", kazala je ona.

"Na selu nije lako mladim nevestama da izlaze iz kuće jer ovde ljudi veruju u purdu (pokrivanje lica velom). Po ovakvom vremenu, kada pada kiša i svuda su bare, veoma je teško otići u polja", objasnila je druga odbegla mlada Ašima Parvin.

Odsustvo toaleta u posebno pogađa žene jer ih izlaže opasnosti da budu napadnute. U svom govoru povodom Dana nezavisnosti, premijer Narendra Modi založio se za rešavanje problema toaleta u zemlji.

"Živimo u 21. veku, a i dalje nema dostojanstva za žene koje moraju da zbog nužde odlaze u prirodu i čikaju da padne mrak", naveo je on.

"Da li možete da zamislite s kakvim se svim problemima one suočavaju zbog toga?", upitao je on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs