Za bolji kvalitet sna

Hmelj i pasiflora za dobar san: Prirodna mešavina bolja od tableta za spavanje

U kombinaciji sa valerijanom ili pasiflorom, hmelj skraćuje vreme potrebno da se utone u san, pokazalo je istraživanje
Fitnes & Nutricija
12:04h Autor:
Hmelj i pasiflora za dobar san: Prirodna mešavina bolja od tableta za spavanje
Foto: Thinkstock

Kada je u pitanju bolji san, nauka se slaže s tradicijom, a klinička ispitivanja pokazuju da hmelj, posebno ako je u kombinaciji s valerijanom ili pasiflorom, skraćuje vreme koje je potrebno da se utone u san i popravlja kvalitet sna bolje od placeba ili nekih tableta za spavanje.

Tradicionalno, hmelj se koristi za lečenje psihičkih poremećaja, nesanice i grčeva u stomaku, piše portal Magazin. Svi koji imaju problem s nesanicom, treba da uzmu 300 do 600 mg biljnog preparata od hmelja i to 45 minuta pre odlaska na spavanje, a takođe će pomoći i mešavina koja sadrži valerijanu ili pasifloru.

Pasiflora

cvetovi donekle podsećaju na krunu od trnja pa je prema tome i nazvana pašio - patnja + latinski flos, genitiv floris - cvet. Pasifloru su španski osvajači doneli u Evropu početkom 17 veka, a radi se o višegodišnjoj takozvanoj penjačici podreklom iz Južne Amerike, koja može da naraste i do 8 metara.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi, obzirom da bi hmelj u teoriji mogao da poveća nivo estrogena, žene s rakom dojke trebale da ga izbegavaju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs