Ne planira da uspori

Godine joj ne mogu ništa: Kraljica Elizabeta danas puni 88 godina (FOTO)

Britanska kraljica na prestolu je već 62 godine, a naredne će da premaši rekord koji drži kraljica Viktorija sa 63 godine vladavine. Uprkos glasinama da počinje da predaje sve više odgovornosti prinčevima Čarlsu i Vilijamu, Elizabeta je i dalje u velikoj meri uključena u život i poslove kao kraljica Ujedinjenog Kraljevstva
Šuška se
09:44h
Godine joj ne mogu ništa: Kraljica Elizabeta danas puni 88 godina (FOTO)
Foto: Reuters

Britanska kraljica Elizabeta II danas puni 88 godina.

Rođena 1926., sa samo 27 godina 1953. Elizabeta je, nakon smrti oca kralja Džordža VI, postala monarh 16 suverenih država, njihovih teritorija i šef 53 naroda Komonvelta.

Najbliži članovi porodice su je zvali Lilibet, a bila je jako bliska sa svojom mlađom sestrom, princezom Margaret. Tokom Drugog svetskog rata, kraljica je prvi put gostovala na radiju Bi-Bi-Si, u okviru emisije "Sat za decu", kada se obratila deci koja su bila evakuisana iz gradova, a od 1945. pridružila se Ženskom servisu za terensku pomoć.

Kada je imala 13 godina, kraljica je upoznala budućeg supruga, princa Filipa od Grčke i Danske.

Njih dvoje su se dopisivali, a njihova veridba je objavljena 1947. pre zvanične ceremonije koja se održala u Vestminsterskoj opatiji u novembru te godine.

Kada se kralj Džordž VI razboleo, mlada princeza počela je da preuzima na sebe sve više kraljevskih obaveza, i u februaru 1952. postala je kraljica.

Elizabeta vlada već 62 godine, a sledeće godine će premašiti vladavinu kraljice Viktorije, koja je na tronu bila 63 godine.

Majka je četvoro dece, ima 8 unučadi i 4 praunučadi.

Uprkos glasinama da počinje da predaje sve više odgovornosti prinčevima Čarlsu i Vilijamu, Elizabeta je i dalje u velikoj meri uključena u život i poslove kao kraljica Ujedinjenog Kraljevstva.

Zanimljivosti o životu kraljice Elizabete koje sigurno niste znali pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs