OVO CRKVA IZ 15. VEKA JE NAJVEĆA NA SVETU, A OSLIKALI SU JE MIKELANĐELO I RAFAELO: Bazilika svetih Petra i Pavla u Rimu

Vrline i zasluge apostolskih prvaka, njihov rad među Božjim narodom i njihovo svedočanstvo koje su dali prolivajući svoju krv za Gospoda, zaslužni su za ovo velelepno zdanje

Galerije
OVO CRKVA IZ 15. VEKA JE NAJVEĆA NA SVETU, A OSLIKALI SU JE MIKELANĐELO I RAFAELO: Bazilika svetih Petra i Pavla u Rimu
Foto: Eric Vandeville / akg-images / Profimedia

Kao što je bio običaj od davnina, crkve su podizane na mestima smrti slavnih svetaca i mučenika, koje su postale centar njihovog kulta. Proslavljajući posvećenje njihovih grobnih crkava, slavimo i njihov život koji su ugradili u temelje Hristove Crkve.

Godine 1506., 18. aprila postavljen je kamen temeljac crkve svetih Petra i Pavla u Rimu, najveće crkve na svetu, središta katoličke hršćanske crkve i vatikanske države. Izgradnji crkve svoj doprinos su dali i brojni svetski umetnici i graditelji, kao što su Rafaelo, Mikelanđelo, Bramante, kao i Ruđer Bošković.

Prva bazilika podignuta je nad grobom apostola Petra za vreme cara Konstantina. Kasnije je više puta dograđivana i obnavljana, a ova koji vidimo danas počinje da se gradi u periodu renesanse. Ukrašena je prelepom Mikelanđelovom kupolom, jednim od najpoznatijih veduta u Rimu, a ispod prelepe bronzane Berninijeve baldahine nalazi se glavni oltar crkve, ispod kojeg se nalaze ostaci apostola Petra. U crkvi su sahranjene brojne pape i druge znamenite ličnosti, krunisani su carevi i održavani crkveni sabori. Papa živi u Apostolskoj palati pored bazilike.

Bazilika Svetog Pavla na Ostijskom putu podignuta je u četvrtom veku na mestu pogubljenja apostola Pavla. I ova crkva je više puta obnavljana i obnavljana, a poslednja obnova bila je posle velikog požara u 19. veku. Crkva ima oblik petobrodne bazilike, a pod glavnim oltarom je sahranjen apostol Pavle. Crkva je poznata po portretima svih prethodnih papa rađenim u mozaiku iznad stubova crkve. Zanimljivo je da je tavanica crkve izrađena od slavonskog hrasta, koji je biskup Štrosmajer poklonio za obnovu crkve. Baziliku je posvetio papa Siricije krajem četvrtog veka.

1 / 7 Foto: Eric Vandeville / akg-images / Profimedia

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs