Studija

Debljina majke utiče na gojaznost deteta

Gojazne majke češće rađaju bebe sa većom porođajnom masom, što može da utiče na povećanje rizika od gojaznosti deteta u kasnijem uzrastu, pokazalo je istraživanje
Vaše dete & vi
18:20h Autor:
Debljina majke utiče na gojaznost deteta
Foto: Shutterstock

Brojne studije su potvrdile da gojazne majke češće rađaju potomke s većom porođajnom masom.

Iako se smatra da veća masa pri porodaju nije od velike važnosti, stručnjaci upozoravaju da je upravo to faktor koji utiče na povećanje rizika od gojaznosti dece u kasnijem uzrastu.

Tako odojčad s višom telesnom masom imaju veći rizik od gojaznosti u detinjstvu koji se prenosi i na odrasli period, prenosi Vitamini.

Najveća dosadašnja studija ovog karaktera sprovedena je na više od 2.200 trudnica u periodu od 2008. do 2011. godine.

Cilj istraživanja je bio da trudnicama ponudi savete i materjale koji na jednostavan i primenjiv način pomažu pri promeni prehrambenih navika i povećanju svakodnevne telesne aktivnosti.

Usvajanje osnovnih pravila raznovrsne i uravnotežene ishrane i jednostavnih smernica za povećanje telesne aktivnosti, rezultiralo je značajnim poboljšanjem navika kod trudnica. Naime, tokom studije je rođeno 18 odsto manje beba s visokom porođajnom masom. Autori studije smatraju da se primenom sličnih kliničkih intervencija mogu promeniti prehrambene navike i životni stil budućih majki, a time sprečiti razvoj gojaznosti kod dece.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs