Sećanje

Šest godina od smrti Sonje Savić

Čuvena srpska filmska glumica prepoznatljiva po svom promuklom glasu i ulogama u uspešnim jugoslovenskim filmovima tokom 1980-ih preminula je na današnji dan 2008. godine
Vesti
02:42h Autor:
Šest godina od smrti Sonje Savić
Foto: Wikipedia

Navršilo se šest godina od smrti Sonje Savić, srpske filmske glumice poznate po svom promuklom glasu i svojim ulogama u uspešnim jugoslovenskim filmovima tokom 1980-ih.

Rođena je 15. septembra 1961. godine u Čačku. Glumom je počela da se bavi u amaterskim trupama, a debitovala je na filmu „Leptirov oblak“ 1977. godine. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, diplomirala je 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, zajedno sa: Svetislavom Goncićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem i drugima.

Filmskim ulogama tokom osamdesetih godina „Živeti kao sav normalan svet“, „Una“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“, „Čavka“ izborila je status zvezde domaćeg filma kreirajući uloge izvan određenog faha, ali uvek sa prepoznatljivim ličnim pečatom. Za glavnu ulogu u filmu „Šećerna vodica“ dobila je Zlatnu arenu na festivalu u Puli, 1984. godine.

Za ulogu u filmu „Život je lep“, 1985. godine nagrađena je na festivalu u Veneciji. U muzičkom spotu Miroslava Ilića, za pesmu „Voleo sam devojku iz grada“ snimljenom 1987. godine, igrala je famoznu Devojku iz grada.

Tokom devedesetih godina ređe se pojavljivala na filmu, ali je, i pored toga, ostvarila nekoliko značajnijih uloga: „Mi nismo anđeli“, „Uvod u drugi život“, „Ni na nebu ni na zemlji“, „Urnebesna tragedija“: Bila je aktivna i kao rediteljka - „Prvi srpski tehno vodvilj“, „Supernaut - Beograd andergraund“, „Plej“, „Čekajuć Godoa“ i poslednji film „Šarlo te gleda“.

Veliki povratak na glumačku scenu usledio je posle uloge u filmu „Hleb i mleko“ 2001. godine, nagrađenog Zlatnim lavom u Veneciji. Film „Jug-jugoistok“ u kojem je igrala, dobio je nagradu beogradskog FEST-a „Nebojša Đukelić“. Poslednju ulogu ostvarila je u filmu „Zabranjena ljubav“, a gledaoci su imali prilike da je gledaju i u TV seriji „Vratiće se rode“.

Dobitnica je velikog broja priznanja, među kojima i nagrade Carica Teodora za najbolju žensku ulogu za film „Živeti kao sav normalan svet“ i Gran pri nagrade Ćele kula za ulogu u „Šećernoj vodici“ na Filmskim susretima u Nišu, Specijalne nagrade žirija u Veneciji za ulogu pevačice u filmu „Život je lep“.

Pred kraj života se posvetila snimanju avangardnih filmova. Preminula je 23. septembra 2008. godine u Beogradu, a sahranjena je u selu Donja Gorevnica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs