TIKA ŠPIC MU KRSTIO DECU, PA MU STRAŠNO ZAMERIO 1 STVAR I UDALJIO SE OD NJEGA: A malo ko zna šta je ĐOŠA radio na KOSOVU

Đoša i Tika Špic jedni su od najupečatljivijih likova u našoj glumačkoj istoriji, ali njihov odnos u stvarnom životu bio je meta brojnih spekulacija

Celebrities
20:15h Autor:
TIKA ŠPIC MU KRSTIO DECU, PA MU STRAŠNO ZAMERIO 1 STVAR I UDALJIO SE OD NJEGA: A malo ko zna šta je ĐOŠA radio na KOSOVU
Tika Špic i Đoša, Foto: Printscreen Youtube - A&J

Samonikli i rođeni glumca, reči su kojima kolege najčešće opisuju čuvenog Bogoljuba Mitića Đošu. Posle kultne uloge u "Porodičnom blagu" život mu se menja iz korena, ali on ostaje isti - rodoljubiv i dobroćudan čovek sa osmehom na licu i ogromnom srcem u kojem je bilo mesta za sve.

Na scenu je zakoračio u rodnom Vlasotincu, a onda je njegov raskošni talenat krčio put za dalje uspehe i angažmane. Kako je u Đošinom životu mnogo toga bila neobično, ne iznenađuje činjenica da je rešio da završi fakultet u 44. godini. Ali, što je naumio, uvek je i ostvario, te je diplomirao na Fakultetu za pozorišnu organizaciju i menadžment u kulturi. Osim u glumačkim vodama, odlično se snalazi i u ulozi voditelja, ali i scenariste

Međutim, scene Đoše i Tike Špica iz "Porodičnog blaga" nasmejale su milione gledalaca, mnogima su i danas omiljene, a postoje osobe koje brojne replike znaju od reči do reči. Upravo snimajući kultnu seriju Bogoljub i Predrag postali su nerazdvojni prijatelji.

- Đošu ću pamtiti, kao i publika, po ulozi u seriji "Porodično blago". Međutim, on je za mene bio i ostao Bogoljub Mitić. Nama je smetalo što nas zovu po našim likovima Đoši i Tiki Špicu, a ne po pravim imenima. Kad je u Vlasotincu snimao Ljubiša Samardžić, mi ga nismo zvali Šurda, već smo se potrudili da saznamo njegovo pravo ime - govorio je ranije za "Kurir" Predrag.

Njih dvojica su se čak i okumili, njihovo prijateljstvo je trajalo godinama, a onda su se pojavile spekulacije da su se posvađali i Đoša je otkrio:

- Ne družimo se više, a razgovaramo samo kad se sretnemo u prolazu. A bili smo nerazdvojni 20 godina kad ni kuče nije imalo za koje da nas ujede, a sad ne možemo ni da se gledamo. Ni dan-danas mi nije jasno o čemu se tu radi, ne mogu da budem pametan. Možda je ljubomora posredi, možda sam i ja kriv. Ali ja nisam promenio prijatelje, ostao sam isti kakav sam i bio - rekao je ranije za "Blic" Đoša.

Predrag Smiljković
foto: Kurir/Marina Lopičić

A pre nekoliko godina i Predrag Smiljković se prisetio svog kolege i velikog prijatelja.

Đošu ću pamtiti, kao i publika, po ulozi u seriji "Porodično blago". Međutim, on je za mene bio i ostao Bogoljub Mitić. Nama je smetalo što nas zovu po našim likovima Đoši i Tiki Špicu, a ne po pravim imenima. Kad je u Vlasotincu snimao Ljubiša Samardžić, mi ga nismo zvali Šurda, već smo se potrudili da saznamo njegovo pravo ime - rekao je Predrag za "Kurir".

Koliko su bili bliski govori i činjenica da je čuveni Tika Špic krstio obe Đošine ćerke.

- Ja sam Đošu venčao i krstio njegovu decu Nataliju i Olgu. Nije me slušao, a blagovremeno sam apelovao da se mane alkohola i estrade. Sećam se da kada smo počeli da se bavimo ovim poslom, on je imao 99, a kada je umro 160 kilograma. Taj podatak govori kojim načinom života je živeo... - rekao je Smiljković i dodao:

- Pošto je imao tromb, lekari su ga upozoravali, ali on nije slušao ni njih. Mi smo se zbog toga jedno vreme i malo udaljili jer moje pravilo je da, kada se radi, alkohola nema. Nije želeo da se vrati na pravi put - dodao je glumac.

Kosovo i Đošin duh

Nakon preranog odlaska Bogoljuba Mitića i Siniša Pavić je otkrio priču koja je pokazala kakvo je legendarni komičar imao srce.

- Kada je bilo bombardovanje on je obukao maskirnu uniformu, pripasao je futrolu. Ne znam da li je imao pištolj ili ne, i otišao je na Kosovo. Isto onako kako je u Drugom svetskom ratu išao Bing Crosbi po frontovskim linijama da bodri vojnike, da ih opušta i diže duh. To su radile velike armije, Crvena armija je imala svoje umetnike koji su išli po linijama. On je to radio sam, u dogovoru sa vojnim komandama - rekao je Pavić za "Blic" i dodao:

- Išao je tamo po Kosovu, pričao im anegdote i viceve. Animirao ih prosto. Činio im je taj život na Kosovu lakšim. Takav je bio prosto čovek, spontan i radio je sve iz prvog poteza.

Iako je na sceni bio neprikosnoveni zabavljač, o njegovom privatnom životu se malo toga znalo, samo je koristio svaku priliku da istakne kako je mnogo ponosan na svoje dve naslednice - Olgu i Nataliju.

Bogoljub Mitić Đoša
foto: Kurir / Aleksandar Jovanović

Iznenadna smrt

Bogoljub Mitić Đoša preminuo je 22. juna 2017. u Beogradu, od posledica srčanog udara. Ćerka Natalija pronašla ga je u ranim jutarnjim časovima u krevetu gde nije davao znakove života. Odmah je pozvala majku, a Hitna pomoć je samo konstatovala smrt.

- Lekari su konstatovali da je smrt nastupila u četiri ujutru i da je uzrok srčani udar jer se sve poklopilo: jučerašnje vreme, prehlada i njegovi kilogrami - ispričao je tada za "Kurir" njegov najbolji prijatelj Ivica Cvetković.

Sahranjen je u Vlasotincu uz trubače, po njegovoj želji, a na večni počinak ispratilo ga je više hiljada ljudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs