Zasluženo

Brankica Stanković dobila nagradu za hrabrost: Jedna od tri nagrađene novinarke u svetu

Ovo prestižno priznanje dodeljuje se svake godine novinarkama koje su pokazale snagu u obavljanju svog posla pod opasnim uslovima, a mesta ima samo za 3 hrabre dame
Vesti
04:42h Autor:
Brankica Stanković dobila nagradu za hrabrost: Jedna od tri nagrađene novinarke u svetu
Foto: Kurir

Srpska novinarka Brankica Stanković, autorka emisije Insajder, pored brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, dobitnica je i prestižne svetske Nagrade za hrabrost koja joj je 22. oktobra 2014. godine dodeljena na ceremoniji u Njujorku.

Koja poznata ličnost je proglašena za ženu godine, saznajte OVDE.

Prestižna nagrada za hrabrost u novinarstvu, u Americi je prepoznatljiva i kao novinarski Oskar. Ovu važnu svetsku nagradu dodeljuje Međunarodna ženska medijska fondacija koja se već 25 godina bavi jačanjem uloge žena u informativnim medijima širom sveta.

Svake godine, nagrada za hrabrost u novinarstvu se dodeljuje trima novinarkama koje su pokazale izuzetnu snagu karaktera obavljajući svoj posao u teškim ili opasnim uslovima, kao što su pritisci vlasti, pretnje po ličnu sigurnost i druge prepreke.

Holandska novinarka će vas nasmejati do suza! Video pogledajte OVDE.

„Nagrada je dokaz da, kada radite svoj posao pošteno i profesionalno, granice nisu važne, nije važno gde je vaša zemlja na mapi, gde živite i radite. Ono što jeste važno je da se kvalitet prepoznaje. Naš moto je uvek bio da novinari rade u javnom interesu i da nema kompromisa kada su u pitanju istina i javni interes” - rekla je Brankica primajući nagradu.

Dodala je i da o sebi nikada ne razmišlja kao o hrabroj ženi. „Mislim da je to svar odluke – ili radiš svoj posao onako kako najbolje znaš i umeš ili ne radiš uopšte“ - istakla je Stankovićeva na dodeli pred oko 600 zvanica iz američkog javnog života.

Pored Brankice Stanković, ovogodišnje dobitnice su Arva Dejmon, reporterka CNN-a iz ratnih područja i urednica lista Le Souverain Solanž, Lusiku Nsimir iz Konga. Dosadašnje dobitnice su, između ostalih, ubijena ruska novinarka Ana Politkovskaja, kao i Kristijan Amanpur i Barbara Volters.

OVDE saznajte koja domaća pevačica je nagrađena za doprinos razvoju kulture u Srbiji!

Nakon dodele nagrade u Njujorku, dobitnice će se za nekoliko dana predstaviti i u Los Anđelesu na ceremoniji koja za cilj ima podizanje svesti o značaju nezavisnog i nepristrasnog novinarstva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs