Roditelji pažnja

Bake su u depresiji: Čuvanje unuka iscrpljuje!

Istraživanje je otkrilo da bake koje čuvaju svoje unuke puno radno vreme imaju veću šansu da postanu depresivne
Porodica
01:00h Autor:
Bake su u depresiji: Čuvanje unuka iscrpljuje!
Foto: Thinkstock

Jedna američka studija utvrdila je da bake koje paze na svoje unuke „puno radno vreme“ imaju veće predispozicije da postanu depresivne. U istraživanju klivlendskog Univerziteta Kejs Vestern, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Pogled na negu", zaključeno je da bake koje pružaju stalnu negu unucima pate od depresije u većem broju nego one koje nisu u prilici da neguju svoje potomke.

U ovom ispitivanju učestvovalo je 240 baka iz američke države Ohajo. Prosek godina svih učesnica ove studije iznosio je 57, a njihovo stanje je praćeno šest i po godina kako bi se utvrdilo kako svakodnevna briga o unucima mlađim od 17 godina utiče na zdravlje ovih žena.

Neke od baka su pružale stalnu negu svojim unucima, neke su živele u multigeneracijskim porodicama, dok neke uopšte nisu bile u situaciji da paze na najmlađe članove svoje porodice.

"Očekivali smo da će bake koje podižu svoje unuke imati više simptoma depresije od onih koje to ne čine, ali nas je veoma iznenadilo to koliko su ove žene bile izdržljive tokom svih godina trajanja studije", rekla je Kerol Mjuzil, autorka studije i profesorka nege na Univerzitetu Kejs Vestern za vesti ovog Univerziteta.

Istraživači su, takođe, utvrdili da su bake koje su učestvovale u studiji bile spremne da potraže pomoć, što govori da bi rado prošle kroz poseban program koji bi omogućio da se rizik za nastanak depresije smanji.

"Potrebna im je podrška drugih, ali je navažnije da razviju nov način razmišljanja, socijalne veštine i odaberu pristup koji bi najviše odgovarao za upravljanje teškim porodičnim pitanjima", kazala je Mjuzilova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs