Korisno znati

4 iznenađujuća razloga za loš zadah!

Sušeno voće nije samo prepuno šećera koji je pogodan za razvoj bakterija već obiluje i netopivim vlaknima celuloze koja ostaju među zubima i nakupljaju šećer
Fitnes & Nutricija
12:32h
4 iznenađujuća razloga za loš zadah!
Foto: Shutterstock

Loš zadah nas asocira na lošu higijenu ili konzumiranje luka. Međutim, uzročnici tog neugodnog mirisa mogu biti i neke druge namirnice, pa čak i neke koje koristite misleći da ćete time prikriti loš zadah iz usta.

AlkoholU ovom slučaju se ne misli na "alkoholni zadah" jer ste izašli s društvom i popili koju čašicu više. "Osim što je loš za mozak i telo, loše utiče i na zadah jer sputava proizvodnju pljuvačke", pojašnjava stomatolog Džesika Imeri. Pljuvačka je, naime, puna prirodnih enzima koji razgrađuju i ispiraju smrdljive bakterije. Stoga, jedan gutljaj alkohola previše, može pogoršati zadah.

OVDE pročitajte više o zdravstvenim problemima o kojima se ne priča, a trebalo bi.

Žvakaće gume s pepermintom

"Mnogi posežu za žvakaćom gumom sa ukusom peperminta kako bi prikrili loš zadah. No, u tome je više štete nego koristi. Većina ih sadrži šećer koji je hrana za bakterije, te ispuštaju štetne spojeve sumpora", kaže Džesika. Ukoliko ste u nedoumici i potrebno vam je brzinsko rešenje, birajte onda one proizvode koji ne sadrže šećer. "Ne zaboravite da i njima samo trenutno maskirate loš zadah, ali barem nećete izazvati veću štetu", dodaje stomatolog.

MesoUkoliko jedete meso u umerenim količinama, ne treba da vas zabrinjava mogućnost lošeg zadaha. Međutim, unesete li previše proteina u organizam, tada bi mogao da nastane problem. Kada vaše telo dobije više proteina nego što mu je potrebno, ono ih odmah pretvara u ugljene hidrate kako bi dobilo energiju. Jedan od nusproizvoda tog procesa je amonijak koji može da isparava kroz usta i vaš zadah učini nepodnošljivim.

OVDE pročitajte kako da se rešite lošeg zadaha.

Sušeno voćeSušeno voće nije samo prepuno šećera koji je pogodan za razvoj bakterija već obiluje i netopivim vlaknima celuloze koja ostaju među zubima i nakupljaju šećer. Džesika savetuje da ukoliko ne možete bez sušenog voća, obavezno ponesete konac za čišćenje zuba kako biste uklonili vlakna pre nego što se nagomilaju bakterije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs